Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 03:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tror-inte-nagon-tranat-lika-mycket-som-jag-gjort/

Sport

”Tror inte någon tränat lika mycket som jag gjort”

Ingen annan svensk har lyckats vinna Prix d'Amerique lika många gånger som Björn Goop.
Ingen annan svensk har lyckats vinna Prix d'Amerique lika många gånger som Björn Goop. Foto: Christophe Archambault/AFP

Han är världens bästa travkusk, historisk Prix d'Amerique-vinnare och var nyligen en het Jerringpriskandidat.

Nästa mål för Björn Goop? Att bara fortsätta vinna.

– Man vill bara göra det igen, igen och igen, säger 44-åringen.

Det var som vanligt tuffa tag på Vincennes-banan utanför Paris när Björn Goop, med hästen Face Time Bourbon, efter viss dramatik tog över ledningen på upploppet och sedan vann Prix d'Amerique för tredje gången.

Detta på nya rekordtiden 1.10,8 över 2.700 meter.

Känslan över att ta hem världens största travtävling ännu en gång beskriver han som överväldigande – enda skillnaden var givetvis de ödsliga läktarna som vanligtvis är fulla av människor.

– Det har man kanske vant sig vid nu efter snart ett år. Men det är den världen vi lever i och det är ju hälsan som kommer i första hand. Men det är klart att det känns tomt utan publik, absolut, säger Goop och lägger till:

– Men situationen är som den är och jag är glad över att vi inom vår sport kan få fortsätta.

Ingen svensk har varit lika framgångsrik i Prix d'Amerique och ingen svensk har heller tagit hem lika många segrar totalt sett.

Hösten 2018 petade han ner sin egen pappa, Olle Goop, från tronen som Sveriges segerrikaste kusk genom tiderna och har nu totalt kommit etta i över 7.000 lopp.

– Allt slit har burit frukt. Det är fantastiskt kul och det har varit värt det, säger Björn Goop.

Och det är inte bara inom travvärlden som han har fått uppskattning för sitt hårda arbete. För drygt två veckor sedan kom han för andra gången fyra i Jerringprisets omröstning. Bland de åtta slutkandidaterna hamnade Goop före världsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Victor Hedman, dock en bit bakom den överlägsne segraren Armand Duplantis.

– Det känns jättekul. Det känns hedrande att nå ut i det breda spektrumet. Alla kämpar ju och ligger i väldigt mycket och det är klart att man är glad för att det uppskattas, säger Goop.

– Det ger en extra kick och bringar mer energi, så klart.

Goop följde Idrottsgalan från Frankrike där han förberedde sig inför Prix d'Amerique.

– Jag var ganska realistisk och tycker att jag kom långt, jättelångt. Jag önskar att jag kunde ha varit med på plats men jag fick följa det via tv:n hemma.

Börjar du bli folklig även utanför travsporten?

– Svårt att svara på. Jag tycker det är kul att vår sport uppmärksammas jättemycket. Det kanske låter dumt – men jag tror inte att det finns någon av de andra som har tränat lika många timmar som jag har gjort. Det tar så otroligt mycket tid att träna en häst och träna sig själv för att kunna anpassa sig efter alla sorters hästar. Jag har lagt så otroligt mycket tid på det här i många år för att bli så bra som det bara går.

Jämför du med andra idrottare eller bara travkuskar när du säger att du tränat mest?

– Båda delarna, tror jag faktiskt. För så många timmar som jag har tränat på att köra häst så tror jag det är svårt att göra fler timmar än vad jag har gjort.

– Det är klart att det har tagit mycket tid och man har fått ställa många andra saker åt sidan, precis som alla idrottare måste göra för att bli framgångsrika.

Trots segrar i tusental, att han redan nått världstoppen och slagit alla svenska rekord som finns ser Björn Goop inget slut på sin karriär.

Hur länge ser du dig själv hålla på?

– Har man fått smak på någonting så drömmer man alltid om att få göra om det. Det är så förbaskat kul att hålla på med det här. Det är en sån adrenalinkick och jag älskar att hålla på med det här och vara med hästarna och tävla. Det är ruskigt häftigt och man vill göra det igen och igen och igen.

Läs mer:

Goop avstängd efter segern i Prix d'Amerique: ”Ett hårt straff”

Björn Goop segrare i Prix d'Amérique för tredje gången

Ämnen i artikeln

Björn Goop

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt