Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/trots-em-beslutet-gothia-cup-avvaktar-med-att-stalla-in/

SPORT

Trots EM-beslutet – Gothia Cup avvaktar med att ställa in

Invigning av Gothia Cup 2019.
Invigning av Gothia Cup 2019. Foto: Tommy Holl/TT

Fotbolls-EM skjuts upp till nästa år, men de stora ungdomsturneringarna i Göteborg avvaktar.

– Just nu arbetar vi efter att ställa om snarare än att ställa in, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille Cup.

Coronakrisen har redan tvingat en lång rad idrottsturneringar och andra evenemang att ställa in. I sommar ska handbollsturneringen Partille Cup, Gothia Cup i fotboll och Världsungdomsspelen i friidrott traditionsenligt avgöras i Göteborg under juni och juli.

I dagsläget fortsätter arbetet med tävlingarna som vanligt för alla de tre arrangörerna. Detta trots att beskedet att Uefa flyttar EM till nästa sommar kom redan den här veckan och regeringen i dagsläget förbjudit sammankomster på mer än 500 personer.

Malin Jonson, presschef för Gothia Cup, som avgörs 13–18 juli, ser skillnader mellan turneringen och EM.

– Vi som är ett återkommande evenemang har inte lika långa ledtider som ett EM och ett OS och det gör att vi inte behöver fatta beslut lika tidigt som de behöver. Dessutom var en orsak till Uefas beslut att man ville möjliggöra för de nationella ligorna att spela färdigt säsongen, säger Jonson och förklarar att man just nu avvaktar den dramatiska utvecklingen.

Något uttalat datum för när man senast måste ha bestämt sig för om turneringen ska spelas eller inte finns inte i dagsläget.

Gothia Cup, som i fjol hade drygt 36.000 deltagare från 75 länder, har varit i liknande situationer tidigare. 2010 gjorde askmolnet från Island att det länge var tveksamt om utländska lag skulle kunna ta sig till Göteborg och året före var det svininfluensan som hotade turneringen.

– Då fick vi klartecken från Smittskydd Västra Götaland en månad före turneringen, ändå var situationen då helt annan än den är i dag, både i Sverige och i många andra delar av världen. Vi arbetar efter vår beredskapsplan och följer utvecklingen dag för dag, där vi har direktkontakt med Smittskydd Västra Götaland och via dem kontakt med Folkhälsomyndigheten och WHO, säger Jonson.

Anmälda lag har fram till 10 juni på sig att avboka och få hela deltagaravgiften återbetald. Så här långt har bara åtta lag avbokat.

– Vi får fortfarande anmälningar och det skulle kunna bero på att en del lag fått turneringar som de skulle varit med i nu i vår inställda, säger Jonson.

Partille Cup, som avgörs 29 juni–4 juli, lockade i fjol drygt 22.000 deltagare från 52 länder. Även här finns oron för att behöva ställa in, ett beslut som får stora konsekvenser, inte minst ekonomiskt. Handbollsfesten omsätter 50 miljoner kronor och är en kassako för arrangerande IK Sävehof på samma sätt som Gothia Cup är det för BK Häcken. Turneringarna innebär också stora turistinkomster för Göteborgs stad.

Generalsekreteraren Fredrik Andersson säger att inte heller Partille Cup måste ta något beslut de närmaste dagarna.

– Det är en allvarlig situation, men vi hoppas verkligen för alla ungdomars skulle att vi klarar att genomföra turneringen. Just nu jobbar vi efter att ställa om snarare än att ställa in, säger Andersson.

Han förklarar att det till exempel skulle kunna innebära att turneringen spelas med bara svenska lag, men att även detta i dagsläget är oklart om det går att genomföra.

1 juni är sista dag att avboka för de lag som vill ha hela anmälningsavgiften återbetald. Fredrik Andersson konstaterar att även här handlar det hittills bara om enstaka avhopp.

Också den tredje stora ungdomstävlingen i Göteborg, Världsungdomsspelen i friidrott, avvaktar med att ställa in. Tävlingen, som ska avgöras för 25:e gången, har flyttats fram till den 3–5 juli, vilket gör att arrangörerna även här anser sig kunna dröja med beslutet.

”Givetvis är situationen väldigt oklar och vi vet mycket lite om utvecklingen de närmaste månaderna”, skriver arrangörerna på sin hemsida.

Läs mer: Föreningar förlorar miljoner när ungdomscuper ställs in

Ämnen i artikeln

Göteborg
Handboll
Fotboll
BK Häcken
IK Sävehof

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt