Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/trots-kritiken-vasaloppet-stoppar-inte-teamakningen/

Sport

Trots kritiken: Vasaloppet stoppar inte teamåkningen

Tore Bjørseth Berdal från Norge vann Vasaloppet och gratulerades av sina hjälpande lagkamrater efter målgången. Foto: Ulf Palm/TT

Vasaloppet tar till sig av kritiken, men har inga planer på att stoppa teamåkningen. 

Men nästa år ska man öka möjligheten att åka om genom att ha fyra spår i stället för två öppna från Evertsberg.

Det är åtta spår från starten i Berga by till Mångsbodarna. Sedan är det sex spår till Evertsberg och efter det ska det vara fyra.

Men det kraftiga snöfallet första söndagen i mars gjorde att tävlingsledningen valde att bara preparera två spår.

När Tore Bjørset Berdal ett par kilometer från målet i Mora gjorde sitt ryck fick han hjälp av två lagkamrater från sitt norska Team Koteng. 

De lade sig längst fram i de två spår som var öppna och hade inte en tanke på att ta upp jakten på sin flyende lagkamrat.

– Nästan tvärtom, de höll igen för att han skulle få en lucka. När luckan blev 30–40 meter och andra team insåg att det började hända något så var det för sent, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Den norska taktiken med så kallade hjälpryttare som gör allt för att en lagkamrat ska vinna fick många att reagera.

– Juryn tittade på situationen och konstaterade att ingen bröt mot några regler. Man hindrade inte någon. Vi kan inte hindra att lagmedlemmar hjälps åt och drar upp eller ned farten, konstaterar Höglund.

För att öka möjligheterna att ta sig förbi åkare kommer det att finnas fyra preparerade spår i stället för två när Vasaloppet arrangeras den 1 mars 2020.

– Ju närmare målet desto viktigare är det att spåren är bra. Nu ska vi jobba med att man kan åka fler i bredd och vi ska se till att flera spår är likvärdiga tidigare i loppet. Vi kanske måste ha fler, kanske juniorer, som åker fem minuter före täten för att få det uppåkt. 

Efter den norska uppvisningen var det många som hörde av sig med kritik till Vasaloppets kansli.

– Vi fick reaktioner, framför allt från äldre skidåkarentusiaster som tycker att utvecklingen är tråkig. För den traditionella skidpubliken är det något nytt med teamåkning. Nu blev det så tydligt med ett norskt gäng, de var klädda i gult och alla samarbetade, det retade upp folk. Jag är inte säker på att det hade blivit samma reaktion om det varit en svensk förening, säger Höglund.