Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/truls-moregardh-jag-vinner-hellre-silver-pa-junior-vm-an-gar-pa-fest/

Sport

Truls Möregårdh: ”Jag vinner hellre silver på junior-VM än går på fest”

Bild 1 av 3 Att OS sköts upp är inte bara negativt för Truls Möregårdh som nu hinner få ett år mer av träning.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån
Bild 2 av 3
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån
Bild 3 av 3
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

När OS sköts upp flyttade bordtennisspelaren Truls Möregårdh all fokus till träningen.

– Direkt när coronan kom och alla tävlingar började skjutas upp satte vi ett tufft träningsupplägg.

Men 18-årigen klagar inte. Han får göra vad han älskar, tjänar tillräckligt bra för att slippa gå i skolan och får presenter av fans i Japan.

Truls Möregårdh har trots sin unga ålder redan hunnit med att delta i de stora mästerskapen och vinna ett flertal titlar. Han blev den yngsta spelaren någonsin i Champions League och har tagit hem ett flertal medaljer i juniorsammanhang. Dessutom har han deltagit i VM, lag-EM och i ligaspelet i Japan.

Att OS flyttats till 2021 ser han inte enbart som negativt.

– Samtidigt vill man inte att det ska se ut så här men ett år av bara träning i min ålder är en jättestor chans att bli bättre i pingis såklart. Det såg man redan på ”Utmanarmötet” (en direktsänd match i SVT mot VM-tvåan Mattias Falck). Där tyckte jag att jag redan blivit mycket bättre efter hård träning och ett bra upplägg med min bror.

Så fort jag kommer från en turnering, oavsett hur bra det har gått, vill jag alltid bli bättre.

Under de senaste månaderna har det blivit mycket träning och få matcher för Truls Möregårdh. Förutom ”Utmanarmötet” har det spelats någon träningsturnering. Men under sommaren väntar några veckors ledighet.

– Sedan är det tillbaka till träning igen. Det ska komma några mindre tävlingar i Sverige så vi får chansen att möta varandra, vilket är ett väldigt bra initiativ. Det ser man väldigt mycket fram emot.

Att delta i OS är det största man kan göra, enligt Truls Möregårdh. Men samtidigt är det svårare att vinna VM än OS.

– Det är svårare eftersom så många kineser är med. Det är bara två med i OS, i VM är det fler. Men OS är större, det är ju så. Alla verkligen toppar sig där.

18-åriga Truls Möregårdh har varit ett namn i pingisvärlden under de senaste fem åren och trots att han redan varit med i de flesta stora sammanhangen finns ingen risk för att han blir för nöjd.

– Absolut inte. Jag har en grym tävlingsskalle och vill bara bli bättre och bättre hela tiden. Så fort jag kommer från en turnering, oavsett hur bra det har gått, vill jag alltid bli bättre. Jag nöjer mig aldrig, säger han.

Truls Möregårdh valde bort gymnasiet för att kunna leva på pingisen. Det är inte ett beslut han ångrar.
Truls Möregårdh valde bort gymnasiet för att kunna leva på pingisen. Det är inte ett beslut han ångrar. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Livet som elitidrottande ungdom har både sina för- och nackdelar. Men mest fördelar.

– För mig känns det bara kul. Man missar lite fester och sånt som alla håller på med när man är 18 men då tar jag hellre ett junior-VM-silver om jag ska vara ärlig.

I åttonde och nionde klass kände Truls Möregårdh att han inte hann med skolan på grund av pingisen.

– Jag hade otroligt mycket frånvaro och visste inte om jag skulle klara det. Jag fick mycket hjälp av kompisar med uppgifter och vi kunde jobba tillsammans utanför skoltid så jag klarade det till slut.

Därför valde att han att inte gå gymnasiet, utan att satsa fullt ut och leva på pingisen. Men i skolan fanns de som berättade för Truls att det inte skulle gå.

– Jag visste redan då i grundskolan att jag tjänade ganska mycket så jag har alltid varit bekväm med det. Sedan har jag aldrig velat prata så mycket om pengar men jag tjänar definitivt tillräckligt mycket för att kunna leva ett bra liv. Det är en trygghet som är skön att ha, säger Truls Möregårdh.

Ungdoms-OS är det roligaste jag gjort.

Om han inte skulle spela pingis hade han velat arbeta med något annat inom sport.

– Jag har alltid gillat sport och har aldrig gillat att gå i skolan måste jag erkänna. Det var väldigt tråkigt. Jag skulle vilja hålla på med en idrott, eller kanske bli någon fysioterapeut för det är intressant.

Det finns inte mycket som 18-åringen hittills ångrar under sin karriär. Men en sak grämer honom lite.

– Jag har alltid haft problem med ett knä och det stör mig. Jag kanske borde ha försökt ändra på det redan när jag började känna det. Då hade jag kunnat bli en bättre pingisspelare.

Det roligaste minnet Truls Möregårdh har hittills är ungdoms-OS i Buenos Aires 2018.

– Att få åka dit och träffa en massa nya kompisar och att prata med andra om olika sporter och så där. Det är det roligaste jag gjort.

Bild 1 av 2 Vissa dagar är det tyngre att ta sig ur sängen, men Truls Möregårdh lever sin dröm, så han klagar inte.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Och slitet i hallen har gjort att han fått chansen att spela i den japanska högstaligan.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Som elitidrottare får man lägga ner åtskilliga timmar på sin träning. Det är inget undantag för Möregårdh.

– Det är väldigt upp och ner från vecka till vecka men oftast tio pass i alla fall.

Men det är inte alltid som han tycker att det är kul att träna.

– Vissa dagar är tuffa och då vill man ligga i sängen lite längre, men sedan vet man också att man inte kan ha det så mycket bättre heller. Jag går upp i en bra tid och gör det jag vill.

I juni 2019 stod det klart att Truls Möregårdh var klar för spel i den japanska högstaligan.

– Det är en otroligt häftig erfarenhet. Det är väldigt tuff konkurrens att få spela. Vi är fem till nästa säsong, och de andra som är i laget är i alla fall topp 40. Så kommer jag där som en liten outsider, men de tror väldigt mycket på mig.

När jag är i Japan kommer det alltid lite presenter och tröjor.

Det är när han är just i Japan som Truls Möregårdh har som flest fans.

– När jag är i Japan är det otroligt mycket, det är väldigt coolt. När jag var i Hongkong fick jag presenter innan matcher. Att vara igenkänd över hela världen är väldigt coolt. När jag är i Japan kommer det alltid lite presenter och tröjor.

Truls Möregårdh hymlar inte med att han lever sin dröm.

– Absolut, det gör jag. Jag har kul varje dag. Det finns många som går till jobbet och tycker det är tråkigt men det kommer jag aldrig att få känna. Jag njuter av varenda dag jag är här, säger Truls Möregårdh.

Läs fler delar i serien ”I stället för OS”:

Linnea Stensils: ”En död kropp är väl det sista man vill hitta i vattnet” 

Louise Hansson: ”I vattnet släpper de negativa tankarna”

Bengtsson gratulant i stället för medaljör 

Alex Bjurberg Kessidis: ”När jag vunnit EM, VM och OS – då kan jag dö”

Seglaren Anton Dahlberg efter OS-tomheten: ”Vi ska ha hundra ord för vågor” 

Perseus Karlström går ensam längs Eskilstunas gator

Handbollsproffset Carin Strömberg: ”Jag gillar inte orden duktig flicka” 

Ämnen i artikeln

Bordtennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt