Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Trumfkortet: Ett vinnarslag i 283 km/h

Cameron Pilley, till höger, slår hårdast i världen av squashspelarna. I kväll spelar den 14-rankade australiensaren i den första omgången i Swedish Open i Linköping.
Cameron Pilley, till höger, slår hårdast i världen av squashspelarna. I kväll spelar den 14-rankade australiensaren i den första omgången i Swedish Open i Linköping. Foto: Jason Cairnduff

Han har slagit en squashboll hårdare än någon annan, i 283 kilometer i timmen.

Men Cameron Pilley kan inte bara slå hårt, han kan lira också. Australiensaren är en av favoriterna i stjärnspäckade Swedish Open i squash som avgörs i helgen.

Den som upplevt den svidande känslan av en missriktad squashboll på vaden vet vad det innebär. Med Cameron Pilley på banan är risken för smärta kraftigt förhöjd.

30-åringen, som är rankad 14 i världen, har ett ruggigt klipp i slagen och är en fruktad motståndare för de flesta.

Han har det inofficiella världsrekordet i att slå en squashboll mot väggen – 283 km/h.

– Han är spektakulär att se. Han slår hårt både från backhand och forehand. Han är ganska lång, vilket ger en bra hävstång och så har han bra tajmning, säger Christian Drakenberg, som i många år var Sverigeetta och som stött på Pilley på tävling.

– Men att bara slå hårt räcker inte så långt, det går inte att slå ut en motståndare på det sättet. Men han är offensiv och vill avgöra bollen tidigt. Han är inte riktigt lika stabil som de andra, det är nog därför han inte nått den allra högsta toppen, fortsätter Drakenberg.

Cameron Pilley blir den givne publikfavoriten i Swedish Open i Linköping. Däremot finns det tre spelare som är högre rankade.

Det är tionde året i rad som Linköping kan erbjuda världsklassquash på en glasbana som ställs upp i Sporthallen, som brukar vara fullsatt. I prispotten finns 70 000 dollar, vilket gör den till delad tvåa storleksmässigt bland tävlingarna i Europa.

Högst rankad är världssjuan Simon Rösner, Tyskland, följd av egyptierna Karim Abdel Gawad och Tarek Momen, nia respektive elva i världen.

– Tarek Momen gick nyligen till semifinal i VM, berättar Fredrik Jonsson, tävlingsledare för Swedish Open.

Tre svenskar blev utslagna i kvalspelet. Svenske mästaren Rasmus Hult går direkt in i huvudturneringen. Men om Hult, närmast en hobbyspelare jämfört med världseliten, skulle besegra Karim Abdel Gawad i kväll vore det en första klassens sensation.

– På min tid var vi sex-sju svenskar som kunde leva på squashen, nu är det några som i bästa fall kan räknas som halvproffs, säger Fredrik Jonsson som 1990 var rankad som nummer 19 i världen.

– Vi är långt ifrån den nivån numera. Däremot finns det några U 19-killar som kanske kan ta steget. Men det behövs 12–15 träningspass i veckan för att lyckas, själv låg jag på 18 pass, berättar Jonsson.

Egypten dominerar stort just nu och har tio spelare bland de 20 bästa i världen. Det är en tydligare dominans än när Pakistan var världsledande för 20–25 år sedan.

Men squashsporten lider av att den ständigt misslyckas med att komma med i OS-programmet. Senaste försöket var till Tokyo 2020.

– Det skulle innebära ett enormt lyft för sporten. Det är obegripligt att squash inte kommer med i OS. Jag förstår inte varför och känner inte till några bra argument för det. Det finns 190 länder i det internationella förbundet och det är den kanske mest krävande bollsporten av alla, säger Fredrik Jonsson.

Foto: