Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/truppen-som-vill-bryta-damkronornas-medaljtorka/

SPORT

Truppen som vill bryta Damkronornas medaljtorka

Efter att inte ha varit med under förra årets mästerskap är målvakten Sara Grahn åter uttagen till Damkronorna.
Foto: Pär Bäckström/TT

Under fredagen presenterade förbundskapten Ulf Lundberg den trupp som ska försöka bryta Damkronornas medaljtorka under kommande VM i kanadensiska Brampton.

Likt truppen från föregående mästerskap fortsätter flertalet unga spelare att få landslagsledningens förtroende.

– Det är ett pussel att lägga med olika individer och kvaliteter som ska in, säger förbundskaptenen.

Inför den gångna höstens mästerskap i Danmark beslutades att rutinerade spelare som Johanna Fällman, Emma Nordin och målvakten Sara Grahn fick stå utanför truppen till förmån för yngre alternativ. Denna gång är sistnämnda Grahn tillbaka i truppen men de andra två utelämnas återigen.

– Vi har byggt truppen med flera pusselbitar i åtanke. Jag tycker att Sara den här säsongen har varit den bästa målvakten på denna sida av Atlanten, säger förbundskapten Ulf Lundberg.

Som vid mästerskapet i Danmark finns däremot flertalet unga spelare framför Grahn med. Bland dessa Lova Blom, som tillsammans med de unga talangerna Hilda Svensson och Ebba Hedqvist kommer att göra sin VM-debut.

– Både att se omgivningen och möta de bästa spelarna i världen kommer att vara otroligt lärorikt. Jag kommer att kunna ta med mig otroligt mycket från det här mästerskapet, säger Blom.

Forwarden Lova Blom, till vardags i Djurgården, kommer att göra sin VM-debut i Brampton.
Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Medelåldern i truppen är 23. Det blir därav en ung trupp som kommer att ta sig an utmaningen att bryta medaljtorkan i VM. Inte sedan 2007 har Damkronorna lyckats ta medalj vid ett världsmästerskap.

– Jag tror att upplevelsen av ett mästerskap kan bidra jättemycket för en spelares utveckling. Att spela på den högsta internationella nivån och uppleva den intensiteten och skickligheten som krävs är oerhört bra för en spelares utveckling, säger förbundskapten Ulf Lundberg.

Vid själva turneringen kommer de tio deltagande nationerna delas in i två grupper om fem. Sverige tillhör grupp B, och kommer att slåss om tre kvartsfinalsplatser tillsammans med Finland, Ungern, Tyskland och Frankrike.

I den andra gruppen återfinns regerande världsmästarna Kanada, USA, Tjeckien, Schweiz samt Japan. Nationerna i grupp A är redan innan pucken släpps klara för kvartsfinalerna.

Sverige inleder sina VM-förberedelser med att möta Schweiz i en träningsmatch den 2 april. Därefter startar de gruppspelet med att möta Tyskland den 6:e. De svenska matcherna kommer att sändas i SVT.