Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tungt-for-kaiserslautern-hotas-av-konkurs/

Sport

Konkurshot över Ronnie Hellströms gamla klubb: ”Kan räddas”

Bild 1 av 2 Kaiserslautern i samband med en match mot Mainz. Arkivbild.
Foto: Volker Dziemballa/AP
Bild 2 av 2 Ronnie Hellström hyllades av fansen när han 1984 gjorde sin avskedsmatch efter tio år i Kaiserslautern.
Foto: Ulf Ryd/TT

Det gamla svensklaget Kaiserslautern står på ruinens brant. En av Tysklands mest anrika fotbollsklubbar har skulder på drygt 220 miljoner kronor och riskerar nu konkurs.

– Det ser tufft ut, men jag hoppas fortfarande att klubben kan räddas, säger målvaktslegendaren Ronnie Hellström till DN.

Kaiserslautern är en av de största klubbarna i Tyskland bakom Bayern München och har vunnit fyra ligatitlar. De senaste åren har dock varit svåra för fansen och numera huserar laget i mitten av tredjedivisionen.

På måndagen kom beskedet att klubben tvingats söka om en form av konkursförfarande. Skulderna uppgår till 21 miljoner euro.

Normalt hade det också betytt nio poängs avdrag, men reglerna har ändrats under coronakrisen, vilket ser ut att rädda klubben åtminstone på kort sikt.

– Med nio poängs avdrag hade Kaiserslautern varit under nedflyttningsstrecket, så vi slipper det i alla fall. I division 4 är det amatörstatus och då skulle det vara kört, säger Ronnie Hellström, som fortfarande säger ”vi” om klubben.

Den förre landslagsmålvakten är en legendar i Kaiserslautern efter att ha gjort 266 matcher mellan 1974 och 1984. Förra årets släpptes också hans självbiografi på tyska.

– Jag har bra insyn i klubben så det här kommer inte som någon överraskning för mig. Men det är stora summor. Det måste först och främst fram 150 miljoner kronor till i höst för att klara elitlicensen till nästa säsong.

– Man talar om att köpa tillbaka arenan Betzenberg från staden Kaiserslautern, kanske för en liten summa, för att då bli av med de höga hyreskostnaderna. Sedan behövs det stora sponsorer som kommer in, konstaterar han.

Hur har det kunnat gå så här illa?

– Det började med att arenan byggdes ut till VM 2006, det blev dyrt. Det gjordes också en del konstiga spelarköp och sedan åkte vi ur Bundesliga 2012. Efter det har vi inte kommit tillbaka.

Förutom Ronnie Hellström har en rad svenskar spelat i klubben, som till exempel Torbjörn Nilsson, Roland Sandberg, Benno Magnusson, Benny Wendt och Jörgen Pettersson.

– Det finns så mycket tradition i klubben och även de stora klubbarna vill hjälpa till. Efter den förra säsongen erbjöd sig Bayern München att spela en match där alla publikintäkter gick till Kaiserslautern. Det kom 50.000 till den matchen, säger Ronnie Hellström.

71-årige Hellström har fått en förfrågan att vara med i klubbens styrelse, men har tackat nej.

– Det går inte eftersom jag bor i Sverige. Men jag sitter med i en stiftelse tillsammans med bland andra Miroslav Klose och Hans-Peter Briegel, säger han.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt