Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Turbulens i Norges trupp inför matchen mot Sverige

Ingrid Hjelmseth under fotbolls-EM 2013.
Ingrid Hjelmseth under fotbolls-EM 2013. Foto: Patric Söderström/TT

Den nye norske förbundskaptenen Roger Finjord har satt ner foten rejält inför damernas OS–kval i fotboll. Gamla sedvänjor gäller inte längre, och gamla meriter räcker inte för att ta en plats i truppen.

Finjords nyordning har skapat viss turbulens inför kvalets inledande match, mot Sverige på onsdag. Hur och om det påverkar det norska spelet återstår att se. Men helt klart är att Norge har rest ner till Rotterdam med en målvaktstrio där samtliga är mer eller mindre nya i A-landslagssammanhang. Något som kan skapa osäkerhet i försvarsarbetet.

I fokus är rutinerade målvakten Ingrid Hjelmseth, 35, som i sista stund petats ur truppen.

– Hon är inte fullt återhämtad efter skada, och har själv tackat nej, sade Finjord.

Hjelmseth själv hävdade motsatsen.

– Jag har aldrig lämnat återbud. Landslagsledningen vill helt enkelt inte ha mig med, sade hon till norska VG.

Och för att skriva förbundskaptenen på näsan spelade Hjelmseth i stället träningsmatch med sitt klubblag Stabaek i helgen, samtidigt som landslagstruppen gjorde resan ner till Nederländerna.

– Ingrid har fått bra behandling efter skadan, och gjort en bra rehabilitering. Men det har varit en kamp mot klockan, och en alltför stor risk. Vi kan inte ta några chanser att förvärra det ytterligare, och måste komma ihåg att det kommer dagar efter OS-kvalet, förtydligade Finjord.

Hjelmseth kontrade med att konstatera att hon kanske inte är i bästa form just i dag, men att hon tränade för fullt hela förra veckan och gjorde det bra.

– Jag är säker på att jag kunde ha varit med och bidragit positivt i OS–kvalet, som en av tre målvakter, även om jag inte nödvändigtvis varit förstahandsvalet, sade hon till norska TV2.

Hjelmseth anser också att det funnits en överenskommelse, att hon själv skulle få avgöra om hon var spelklar eller inte. Något Finjord inte vill kännas vid. Den gamla sedvänjan vill han uppenbarligen inte ta med sig in i sitt nya ledarskap.

Nu genomför Norge i stället OS-kvalet med tre tämligen orutinerade målvakter. 19-åriga Cecilie Fiskerstrand från LSK Kvinner har gjort 6 A-landskamper. Kristine Nøstmo, 22–åring från Trondheims-Ørn, och 21–åriga Josefine Ervik, Vålerenga, har inte spelat en enda minut A-landslagsfotboll under sina respektive karriärer.

35-åriga Ingrid Hjelmseth har varit en viktig kugge i den norska defensiven sedan hon landslagsdebuterade för 13 år sedan. Hon har bland annat ett EM–silver 2005 och ett EM–brons 2009 på meritlistan, och har varit Norges givna förstaval sedan Bente Nordby slutade för åtta år sedan. I höstas gjorde hon sin 100:e landskamp.

Men Hjelmseth är inte det enda orosmolnet. Silje Vesterbekkmo, Røa IL, som var norsk andramålvakt i VM i Kanada i somras, anser att hon är petad från OS–kvaltruppen enbart av åldersskäl.

– Jag är 32 år. Hade jag varit tio år yngre hade jag garanterat varit med, säger hon till VG.

En annan som petats, sedan Roger Finjord tog över efter VM, är mittfältaren Solveig Gulbrandsen, 35, som var startspelare i Kanada.

– Jag fick veta att jag var för gammal, det var motiveringen, säger hon till VG.

Nu är Gulbrandsen på plats i Rotterdam som expertkommentator för tv. Och hon är kritisk till förbundskaptenens agerande i målvaktsfrågan.

– En av de två, Hjelmseth eller Vesterbekkmo, borde vara med här i Rotterdam, säger hon till VG.

Bortsett från turbulensen runt målvakterna är det en rutinerad trupp som Roger Finjord har nominerat. Med spelare som Maren Mjelde, Trine Rønning, Nora Holstad Berge, Ingvild Stensland, Isabell Herlovsen och Ada Hegerberg. Dessutom är anfallaren Caroline Graham Hansen tillbaka. Hon missade VM-turneringen i Kanada på grund av skada.