Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tva-kenyaner-stoppas-fran-vm/

Sport

OS-guldmedaljör en av tre som stoppas från VM

Den olympiske mästaren Dilsjod Nazarov är avstängd under utredning för dopning och stoppas från friidrotts-VM. Foto: Jae C. Hong/AP

Med bara dagar kvar till friidrotts-VM i Doha stoppas tre tävlande från att ställa upp på grund av dopningsrelaterade förseelser.

Bland dessa sticker den regerande olympiska mästaren i slägga, Dilsjod Nazarov, ut.

TT Text

Det är tadzjikens dopningsprov från VM i sydkoreanska Daegu 2011 som har flutit upp till ytan lagom till årets världsmästerskap. Där har man funnit spår efter en förbjuden steroid, och 37-åringen, som är avstängd i väntan på utredning, ser nu ut att missa VM som inleds på fredag.

Dilsjod Nazarov tog OS-guld i Rio 2016 och VM-silver 2015. I år är han 29:a på världsårsbästalistan.

Två långdistanslöpare från Kenya stoppas också från att delta i friidrotts-VM. De två uppfyller inte minimikravet om dopningskontroller som Internationella friidrottsförbundets fristående antidopningsenhet AIU kräver.

Michael Kibet och Daniel Simiyu kom etta och tvåa i de kenyanska VM-uttagningarna på 5.000 meter, men har inte uppfyllt kriteriet att genomgå tre dopningstester utanför tävling och ett på tävling under de senaste tio månaderna, och får därmed inte ställa sig på startlinjen i Doha.

Kenya kommer därmed bara att skicka två deltagare till herrarnas 5.000 meter i VM.

I måndags avslöjade tyska ZDF att två kenyanska VM-löpare har filmats av dold kamera när de injicerar bloddopningsmedlet epo på ett lokalt apotek i Kenya. Det fallet ska handla om en kvinnlig och en manlig löpare, båda uttagna till VM.

Friidrotts-VM i Doha inleds den 27 september.

Läs mer:

Publikfiasko hotar VM – unga ska fylla läktarna

40 grader i Doha – då kyler fläktar VM-arenan