Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tva-landslagsspelare-i-futsal-anhallna/

Sport

Två svenska landslagsspelare i futsal anhållna

Svenska landslagsspelare i futsal. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Två landslagsspelare i futsal har anhållits misstänkta för matchfixningsrelaterad brottslighet.

– Det kom som en chock, säger ordföranden i den ene spelarens klubblag.

I månadsskiftet januari/februari ska det svenska futsallandslaget spela tre EM-kvalmatcher på Malta. De två anhållna spelarna var uttagna i truppen, men kommer nu att ersättas av andra spelare.

– Brottsmisstankarna gör att spelarna inte är lämpliga att representera det svenska futsallandslaget, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand sägerförbundets hemsida att det inträffade givetvis är ”mycket allvarligt och beklagligt”. Enligt generalsekreteraren är utredningen och anhållandet en följd av förbundets samarbete med polisen för att motverka matchfixning.

Ordföranden i den ene spelarens klubblag berättar att man fick informationen från Svenska fotbollförbundet på tisdagsmorgonen och att man sedan dess står kontinuerlig kontakt med förbundet.

– Ärligt talat vet vi inte så mycket än, men det här är förstås skittråkigt. Det kom som en chock, säger ordföranden och betonar att all form av matchfixning är oacceptabel och strider mot alla former av regler som klubben har.

Spelaren har blivit avstängd av klubben under pågående utredning. Ordföranden säger att man inte har fått någon information om när den misstänkta matchfixningen skulle ha ägt rum och att att inte har information att det rör någon av klubbens matcher. 

– Min känsla är att det här är något som hänt under tidigare säsonger, säger han.

Svenska fotbollförbundet lämnar inga mer detaljer kring fallet. Även Fredrik Gårdare vid polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet är förtegen kring omständigheterna och hänvisar till att det handlar om en ”pågående aktion”.

– Jag kan bekräfta att det finns anhållna, säger Gårdare.

Kan fler personer komma att begäras anhållna?

– Vi lämnar inget mer information i nuläget, säger Gårdare.