Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Två miljoner till Guerdat efter andra raka segern

Steve Guerdat.
Steve Guerdat. Foto: Bobbo Lauhage/Kamerapress.se/IBL/All Over Press

Göteborg. Ryttaren med iskalla nerver gjorde det igen.

Schweizaren Steve Guerdat vann för andra året i rad världscupfinalen i hoppning.

”Det känns väldigt speciellt att göra det igen. Det hade jag inte räknat med”, säger Steve Guerdat.

– Men min häst kämpade verkligen med mig under finalen, fortsätter Steve Guerdat som i år hade en ny finalhäst Corbinian.

Steve Guerdat var i ledningen inför måndagens avgörande omgång i världscupfinalen i hoppning i Scandinavium i Göteborg efter att ha ridit de tre första rundorna felfritt.

Men pressen på Steve Guerdat var stor när han red in på banan som tävlingarnas sista ryttare.

Han och Corbinian hade inte råd med en enda rivning för då hade han trillat ner till tredjeplats.

Tystnaden och spänningen under hans ritt var påtaglig bland de tusentals på läktaren, och när ekipaget gick i mål som segrare steg jublet.

– En underbar känsla och en fantastisk publik, säger segraren.

34-årige Steve Guerdat har tillhört världseliten i många år. Redan 2003 tog han sin första mästerskapsmedalj när han ingick i Schweiz EM-bronslag. Största framgången kom nio år senare när han 2012 tog OS-guld.

När Steve Guerdat på presskonferensen fick frågan om han visste hur mycket pengar han hade ridit ihop under dagarna i Göteborg svarade han med ett leende:

– Nej, jag har inte en aning och jag bryr mig inte.

Börjar han räkna har han dock all anledning att vara nöjd. Sammanlagt inbringade påskhelgen drygt 2,1 miljoner svenska kronor varav 1,6 miljoner av dem var för finalsegern.

– Hela mitt team ska ha cred för den här segern. Jag har inte gjort det här ensam, säger segraren.

Chanserna för den svenske ryttaren i världscupfinalen i hoppning Henrik von Eckermann på hästen Giljandro van den Bosrand att avancera från 13:e platsen i prislistan försvann redan efter den tredje omgången när ekipaget rev två hinder.

Trots det fanns det ingen tvekan från Henriks sida att även rida även den avslutande omgången.

– Både hästen och jag behöver erfarenhet och jag vill alltid slutföra det som jag har påbörjat. Dessutom var det min skyldighet mot publiken som kommit hit för att se och stötta mig, säger Henrik von Eckermann som slutade på en 15:e plats.

Rapport från en hästfest

Var?

I Scandinavium i Göteborg

När?

Tävlingarna avslutades på måndagskvällen.

Blir det några tävlingar nästa år?

Ja, den 40-åriga traditionen kommer inte att brytas. Även nästa år arrangeras stora internationella hästtävlingar i Göteborg men då slutet av februari eftersom världscupfinalerna inte avgörs i Scandinavium nästa år.

Är det enda hästtävlingen i Göteborg 2017?

Nej, några månader senare är det dags för en ännu större tävling när EM i hoppning, dressyr, paradressyr och fyrspannskörning avgörs. EM pågår mellan den 21-27 augusti. Mästerskapets huvudarena blir Ullevi där hoppningen och dressyren kommer att avgöras.

Vem vann måndagsmorgonens tidshoppning?

Snabbast av alla i arla morgonstund var österrikaren Max Kühner på Electric Touch.

Peder Fredricson blev bäste svensk. Tillsammans med hästen Flip´s Little Sparrow kom Peder trea i klassen.

Vem var mest besviken efter världscupfinalen?

Tysken Marcus Ehning, som låg tvåa inför avgörandet, var på plats i Göteborg för att vinna. Det märktes tydligt när han och hästen Cornado rev ett hinder och segerchansen därmed försvann. Ehning var inte glad om vi säger så.

Vem avancerade i finalen?

Irländaren Dennis Lynch tog ett skutt upp från elfte till femte plats. Lika kul var det inte för Nicola Philippaerts som trillade ner från femte till 13:e plats.

Vad var höjdpunkten under årets tävling?

Världscupfinalerna i all ära, och trots att dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén tog Sveriges första pallplats i en final på tio år när hon kom tvåa, blir valet Rolf-Göran Bengtsson och hingstens Casalls felfria runda i söndagskvällens Grand Prix-hoppning. Det här var Casalls sista tävling i Sverige och publikens jubel ville aldrig ta slut efter att ekipaget hade gått i mål.