Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Två nya guld – nu ska Sjöström lära barn att simma

Sarah Sjöström ska lära sydafrikanska barn att simma.
Sarah Sjöström ska lära sydafrikanska barn att simma. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kortbane-SM i Stockholm inleddes med två nya SM-guld för Sarah Sjöström.

På lördagen är hon favorit till att simma hem ytterligare två guld, men flera individuella guldmedaljer blir det inte i år.

På söndag reser Sarah Sjöström i stället till Sydafrika där hon ska lära barn att simma.

– Det kommer att bli kul, men säkert också känslomässigt tufft att resa runt i kåkstäderna och se barnens vardag, säger Sarah Sjöström som är nybliven ambassadör för Projekt Playground.

Resan till Kapstaden i Sydafrika är ett led i Sarah Sjöströms samarbete med hjälporganisationen Projekt Playground, som arbetar med att hjälpa utsatta barn och ungdomar i kåkstäderna omkring Kapstaden.

Tillsammans med sin tidigare landslagskollega och vän Gabriella Fagundez, som numera jobbar för Projekt Playground, ska Sarah Sjöström på plats under en veckas tid få se hur organisationens verksamhet fungerar i praktiken.

Men Sarah ska inte bara iaktta utan tanken är att hon och Gabriella Fagundez också ska hålla i en simskola för några av barnen.

– Jag hoppas att vi kan inspirera barnen och självklart att vi också kan bidra med lite glädje och skratt, säger Sarah Sjöström.

SM i Sarah Sjöströms hemmabassäng Eriksdalsbadet, som pågår till och med tisdag, inleddes på fredagen.

Under första SM-dagen simmade Sarah Sjöström sin gulddistans från OS 100 meter fjäril, men också den för henne ovanliga distansen 200 meter medley.

Inte helt oväntat blev det guld på båda distanserna.

– Det gick överraskande snabbt på 100 meter fjäril. Segertiden 56,4 var inte mycket långsammare än min tid på SM förra året. Minns jag rätt vann jag då på 56,1, säger Sarah Sjöström.

– När jag skulle simma finalen på 100 fjäril hade en hel del mjölksyra kvar i kroppen efter 200 meter medley, men trots det kände jag mig stark.

Sedan OS i Rio de Janeiro har Sarah Sjöström tränat oregelbundet.

– Jag har visserligen kört många träningspass de senaste veckorna, men inte så långa träningspass, säger Sarah Sjöström.

Under lördagen simmar Sarah Sjöström 50 meter fjäril och 100 meter medley, hennes sista individuella SM-lopp i år.