Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Tvekade om fortsättning efter kraschen – nu är Näslund bäst

Sandra Näslund har varit klart snabbast av alla i de båda kvaltävlingar som körts i Idre. Lördag och söndag väntar världscuptävlingar.
Sandra Näslund har varit klart snabbast av alla i de båda kvaltävlingar som körts i Idre. Lördag och söndag väntar världscuptävlingar. Other: Pontus Lundahl/TT

 

Idre. Hon är ett av Sveriges absolut största guldhopp inför OS i Pyeongchang och i helgen är Sandra Näslund storfavorit att vinna världscuptävlingarna i Idre. 

Men förra säsongen ifrågasatte hon sitt val av sport efter en krasch i Italien.

– Direkt efteråt kände jag: Ska jag verkligen hålla på med det här? Det kanske är farligt? säger hon.

Det var under ett träningsåk i italienska Innichen för drygt ett år sedan som Sandra Näslund tappade kontrollen och föll. Olyckan inträffade två dagar efter det att Anna Holmlund skadats allvarligt i samma backe.

Sandra fördes till sjukhus där hon fick stanna över natten för observation.

– Jag bröt näsan, fick en lättare hjärnskakning och gjorde illa axeln. Men inget var trasigt. Det var skallen och axeln som tog lite tid att komma tillbaka efter, även om det inte dröjde så länge, säger Sandra Näslund.

– Jag tror att jag vilade en vecka helt, sedan började jag träna mer och mer successivt. Man måste ju vara försiktig när det gäller huvudet. 

– Efter två tre veckor körde jag för fullt igen, men axeln var öm ett tag och jag hade inte full rörlighet i den.

Efter det direkta ifrågasättandet av sin skicrossatsning kom Sandra fram till att hon ville fortsätta.

– Jag kände ganska snabbt att jag har koll på det jag gör, jag kände ingen rädsla. Jag vet vad min kapacitet är och jag var taggad för att fortsätta.

När fjolårssäsongen summerades hade hon slutat tvåa i världscupen och 20 år gammal blivit första svenska att ta VM-titeln i skicross.

Den här vintern har hon radat upp pallplatser i världscupen. 

I fem tävlingar i rad har hon stått på pallen och leder just nu världscupen på 420 poäng, 35 före Heidi Zacher från Tyskland.

Under kvalen till de två världscuptävlingarna i Idre som körs lördag och söndag har Sandra Näslund varit helt överlägsen.

– Det är en jobbig bana, men benen är hyfsat pigga än, säger hon.

– Det är bara full gas som gäller. Även om det är stora marginaler i kvalet så kommer det att bli helt annat när det är race.

”Jag har tagit några steg till i min utveckling. Dels skidåkningsmässigt, dels vad gäller fysbiten. Jag har blivit starkare”, säger Sandra Näslund.
”Jag har tagit några steg till i min utveckling. Dels skidåkningsmässigt, dels vad gäller fysbiten. Jag har blivit starkare”, säger Sandra Näslund. Foto: Christine Olsson/TT

Vad är det som gör att du den här säsongen har tagit steget från att vara med i världstoppen till att bli bäst av alla? 

– Jag har tagit några steg till i min utveckling. Dels skidåkningsmässigt, dels vad gäller fysbiten. Jag har blivit starkare. 

– Jag tycker ändå att jag åkte bra i slutet av förra säsongen. Redan då började jag åka stabilt på en hög lägstanivå, sedan dess har jag utvecklats ännu lite mer. Och så får man stort självförtroende när det går så bra.

Hur mycket betyder det för din åkning, självförtroendet? 

– Det är skönt att ha med sig. Inför första tävlingarna visste jag inte riktigt var jag stod någonstans och så fick jag med mig bra resultat på en gång. Det betydde mycket.

Förutom Sandra Näslund har både Alexandra Edebo och Lisa Andersson kvalificerat sig till både lördagens och söndagens världscuptävlingar.

På herrsidan har Erik Mobärg, Viktor Andersson och Victor Öhling Norberg gått vidare till helgens båda tävlingar. 

Men det var nära att Öhling Norberg, som i torsdags var klart snabbast av alla i kvalet till lördagens tävling, hade missat söndagens race.

”Vön” startade som femma i fredagens kvaltävling och trodde direkt efter målgången att att hans tid skulle räcka med marginal, även om han inte var riktigt nöjd med sitt åk.

– Det var långsammare snö i dag. Jag hoppade lite för långt och blev hängande i luften. Sedan fick jag inte med farten i sista svängen, sade ”Vön” innan han gick vidare till en dopningskontroll.

Därefter följde en nervös väntan. Åkare efter åkare passerade mållinjen på snabbare tider och när kvalet summerades var Öhling Norberg 28:a av de 32 åkare som kvalificerat sig till söndagens tävling.