Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tyskland-later-transpersoner-sjalva-valja-fotbollslag/

SPORT

Tyskland låter transpersoner själva välja fotbollslag

En regnbågsfärgad flagga under en fotbollsträning i Sverige.
En regnbågsfärgad flagga under en fotbollsträning i Sverige. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Tyska fotbollsförbundet (DFB) ändrar reglerna för icke-binära och transpersoners lagtillhörighet. ”Genom reglerna skapar vi ytterligare viktiga förutsättningar för att göra det möjligt för spelare med olika könsidentiteter att spela”, säger Thomas Hitzlsperger, DFB:s ambassadör för mångfald, till förbundets webbplats.

TT Text

Tyska fotbollsförbundet (DFB) har godkänt en ny förordning om trans- och ickebinäras rätt att spela fotboll. Det meddelar förbundet på sin hemsida.

Förordningen innebär att icke-binära i fortsättningen själva kan avgöra om de vill spela för dam- eller herrlag. Detta gäller även transpersoner, som får byta lag vid en självbestämd tidpunkt eller till en början vara kvar i laget som de tidigare spelat i.

Regleringen träder i kraft säsongen 2022/2023 och har införlivats i DFB:s spelregler, DFB:s ungdomsbestämmelser och DFB:s futsalregler för amatörfotboll. Detta innebär att reglerna gäller alla nivåer av amatörfotboll.

”Fotboll står för mångfald, och DFB är också engagerade. Genom reglerna skapar vi ytterligare viktiga förutsättningar för att göra det möjligt för spelare med olika könsidentiteter att spela”, säger Thomas Hitzlsperger.

Berlins fotbollsförbund införde en motsvarande regel redan 2019, och den har framgångsrikt implementerats i praktiken sedan dess uppger DFB.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Tyskland
HBTQ

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt