Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Tyskland vann tuff EM-final

Hendrik Pekeler, Tyskland, laddar för skott i EM-finalen.
Hendrik Pekeler, Tyskland, laddar för skott i EM-finalen. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Målvakten Andreas Wolff blev till ett spöke för Spanien i EM-finalen i handboll. Tysken tog de mesta och var den stora anledningen till den sensationella 24–17-segern i Krakow.

Det handlade mer om brottning än om skönspel när Tyskland vann EM-finalen mot Spanien med 24–17 (10–6). Båda lagen visade upp ett hårt och ofta riktigt brutalt försvarsspel. Det var framför allt Tyskland som satte hårt mot hårt och Spanien hade svårt att hitta några luckor.

Det dröjde närmare tolv minuter innan Spanien gjorde sitt första spelmål till 5–2 och när Tyskland gick till pausvila med en 10–6-ledning kunde man också notera att laget dragit på sig fem utvisningar mot Spaniens tre.

Att målvakterna Andreas Wolff, utsedd till EM-turneringens bäste och med i all star team, och Arpad Sterbik tog i stort sett varannan boll gjorde att det blev rejält målsnålt.

I andra halvlek gick Tyskland, som förlorade mot Spanien i gruppspelet med 32–29, ifrån till 13–7 och när sjumålskytten Kai Häfner, som kom in som andre reserv, sköt 16–9 med en dryg kvart kvar var loppet kört för spanjorerna.

Spanien satte nytt bottenrekord i att göra mål i en EM-final, det tidigare rekordet hade Serbien som bara gjorde 19 mål när laget 2012 förlorade finalen mot Danmark med 21–19