Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tystnad-radde-da-satte-kittel-svenskt-rekord/

Sport

Tystnad rådde – då satte Kittel svenskt rekord

En glad Patrik Kittel jublar efter ett nytt svenskt rekord som räckte till en tredje plats. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

I lördags blev den svenska dressyrstjärnan Patrik Kittels häst Well Done störd av publikens applåder.

På söndagen rådde däremot tystnad, och då visade Kittel och Well Done klassen.

Ekipaget slutade trea i Topp tio-finalen med den nya svenska rekordnoteringen i kür: 86,115 procent.

– Det här var den bästa känslan som jag någonsin har haft med en häst under ett program. Det var verkligen något alldeles extra, säger en glad Patrik Kittel.

– Allt kändes så otroligt enkelt.

Söndagens Topp tio-final i Friends arena blev en uppvisning i dressyr i den högre skolan. Sex av de tio startande satte personliga rekord, och kampen om placeringarna var stenhård.

– Det här precis så här vår sport ska vara, säger Patrik Kittel och ser väldigt belåten ut.

Kittels väg till ett nytt rekord kantades dock av vissa problem.

I lördagens grand prix-klass uppträdde hans känsliga sto Well Done spänt. Orsakerna var oväntade ljus.

Strax före att ekipaget skulle starta ljöd plötsligt hög musik i högtalarna, och när publiken började applådera redan innan programmet var slut struntade stoet i att göra den obligatoriska halten.

Något som kostade procent och resulterade i en fjärde plats för ekipaget.

Under söndagens kür-klass, som är ett valfritt program som rids till musik, ställde dock varken oväntade ljud eller för tidiga applåder till det för ekipaget.

Då svarade Patrik och Well Done för sin bästa insats någonsin, ja till och med den bästa insatsen som ett svenskt ekipage någonsin presterat i kür.

Domarna gav dem 86,115 procent, och därmed slog Patrik Kittel sitt eget tidigare svenska rekord på 85,875 procent som han satte för ett år sedan med hästen Delaunay.

– Det har tagit mig tre år att få Well Done så lugn att hon klarar av den här miljön. Det i sig ser jag som en stor seger, säger Patrik Kittel som också är initiativtagare till Topp tio-konceptet.

Patrik Kittel och Well Dones procent räckte till en tredje plats i Topp tio-finalen vilket gav dem 350 000 kronor i prispengar.

Storfavorit till att vinna finalen var den tyska världsettan Isabell Werth, som hittills under sin karriär har ridit hem 35 mästerskapsguld.

Men det här var en dag för skrällar. I stället för tyskt i topp var det den danska flaggan som hissades.

Vann finalen gjorde nämligen 27-åriga danskan Cathrine Dufour tillsammans med hästen Cassidy. 

Ekipaget hade marginalerna på sin sida. Dufour och Cassidy fick 89,455 procent, och slog därmed Isabell Werth och hästen Weihegold Old med 0,135 procent.

– I dag kände redan från start att Cassidy var med mig till 100 procent. Vi har hängt ihop i tio år och vi har ett väldigt speciellt band, säger en glad Cathrine Dufour.

För Patrik Kittel väntar redan nästa helg en världscuptävling i Stuttgart, men efter den tar den svenska dressyrettan julledigt och reser till Australien med familjen.

– Sedan väntar förhoppningsvis en tripp till Las Vegas (där världscupfinalen avgörs i april) och efter det går det snabbt till OS, säger Patrik Kittel som var bästa svensk i sommarens EM-bronslag.

Läs mer: Springsteen vann – och blev tävlingarnas bästa: ”Publiken här är helt fantastisk”