Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 17:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/udda-publiklosningen-bilder-pa-supportrar/

Sport

Udda publiklösningen: Bilder på supportrar

Basebollmatchen mellan Hanwha Eagles och SK Wyverns i Incheon spelades inför en minst sagt annorlunda läktare med bilder på supportrar.
Basebollmatchen mellan Hanwha Eagles och SK Wyverns i Incheon spelades inför en minst sagt annorlunda läktare med bilder på supportrar. Foto: Lee Jin-man

Inget spottande, ingen publik.

Eller jo förresten, ”publik” i form av bilder på supportrar på läktaren.

Sporten har återvänt i Sydkorea.

Först ut är basebolligan, som inledde säsongen på tisdagen. Men det var inte inför storpublik, som det brukar heta. I stället hade man satt upp skynken med bilder på fans, med munskydd, längs med hela läktarna.

Och fler sporter är på väg att dra i gång efter att coronapandemin försatt allt i pausläge. På fredag ska högstaligan i fotboll för herrar starta, och i nästa vecka planeras en inhemsk tävling på damernas LPGA-tour i golf, med flera av världens främsta golfspelare som är sydkoreaner.

Förutom att hålla publik borta från basebollarenorna genomförs strikta hälsokontroller. Spelarna får sin temperatur kontrollerad två gånger före match och de ska bära munskydd överallt utom på planen och bänken. De har dessutom blivit ombedda att inte skaka hand eller göra high five – och att spotta är förbjudet.

Hanwha Eagles-spelarna måste bära munskydd överallt utom på planen när matchen är i gång.
Hanwha Eagles-spelarna måste bära munskydd överallt utom på planen när matchen är i gång. Foto: Lee Jin-man/AP

Sydkorea är ett av de första länderna där idrotten återvänder vilket har väckt internationellt intresse. Tv-bolaget ESPN kommer att visa sex sydkoreanska matcher i veckan för de amerikanska basebollfansen som saknar lajvsport – och tio utländska bolag ska ha säkrat rättigheterna för att sända fotbollsmatcherna.

Sydkorea hade tidigt ett svårt utbrott av coronaviruset men landet verkar också tidigt ha fått kontroll över det tack vare sin taktik att ”testa, spåra och isolera”.

Landet rapporterar nu endast in ett fåtal nya fall av det nya coronaviruset per dag, exempelvis inkom tre nya fall under tisdagen. Totalt har 10.804 personer insjuknat i covid-19 och 254 har avlidit till följd av sjukdomen i landet, enligt Johns Hopkins-universitetet.