Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 02:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/uefa-minska-nickningarna-i-ungdomsfotbollen/

Sport

Uefa: Minska nickningarna i ungdomsfotbollen

Foto: Erich Stering

Oron över vilka konsekvenser nickningar kan få för fotbollsspelare har tilltagit de senaste åren.

Nu vill Uefa minimera nickövningarna inom ungdomsfotbollen.

TT Text

I fjol publicerade Glasgows universitet en studie som visade att pensionerade fotbollsspelare löpte större risk än andra att drabbas av demens.

Det engelska, skotska och nordirländska fotbollförbundet har redan förbjudit nickträning för alla spelare under 12 år, men nu går också Uefa ut med riktlinjer om att, så långt det är möjligt, minimera nickningarna inom ungdomsfotbollen.

Uefa tryckte också på att bollens storlek och vikt måste anpassas efter åldersgrupp och att sade att ny forskning visat hur träning av nacken kan skydda mot smällarna.

I riktlinjerna står också att flickor är mer benägna att drabbas av hjärnskakningar än vad pojkar är.

Uefa uppmanar de nationella fotbollsförbunden att införa rekommendationerna och att det är fritt fram lägga till egna riktlinjer.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Uefa

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt