Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-17 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/uefa-utreder-zlatans-agande-i-spelbolag/

SPORT

Uefa utreder Zlatans ägande i spelbolag

Zlatan Ibrahimovic
Zlatan Ibrahimovic Foto: Sven Lindwall/Expressen/TT

Enligt det europeiska fotbollsförbundet Uefas regler får spelare i deras turneringar inte ha ägarintressen i spelbolag.

Därför startar Uefa nu en utredning om Zlatan Ibrahimovics delägarskap i bolaget Bethard.

Vad en eventuell bestraffning kan bli är dock oklart.

Nyligen berättade Aftonbladet att Zlatan Ibrahimovic är delägare i spelbolaget Bethard, och att han därmed brutit mot gällande regelverk när han gjorde comeback i det svenska fotbollslandslaget under VM-kvalet mot Georgien och Kosovo i mars.

Samma sak gäller matcherna han spelat med Milan i Uefa-tävlingen Europa League.

Nu meddelar Uefa i ett uttalande att förbundet har tillsatt en utredare för att undersöka ”en eventuell överträdelse av Uefas disciplinära regelverk av Mr. Zlatan Ibrahimovic”, angående ”påstådda finansiella intressen i ett spelbolag”.

Vad en eventuell påföljd från Uefa kan bli är oklart. Men enligt Aftonbladet bryter 39-åringen även mot det internationella fotbollsförbundet Fifas etiska regler, och enligt dessa riskerar svensken för det att straffas med miljonböter och avstängning från spel i upp till tre år.

”Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk”, har Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand tidigare kommenterat saken.

Till DN säger Sjöstrand på måndagen apropå Uefas besked om en utredning:

– Det är rimligt och bra att man utreder.

– När det gäller Fifas regelverk har vi sökt information i flera års tid för hur det ska tolkas, och det oberoende av Zlatans delägarskap. Regelverket slår väldigt brett mot alla som på något sätt har en funktion inom fotboll, och det anser vi behöver redas ut.

Fifas regelverk omfattar Fifa-turneringar så som exempelvis VM-kvalet. Uefas disciplinnära regelverk – som innehåller liknande formuleringar om att deltagare inte får ha finansiella intressen i spelverksamhet – omfattar Uefa-turneringar så som exempelvis Europa League eller sommarens EM.

Hur ser du på risken att Uefas utredning kan komma att påverka Zlatans möjligheter till EM-spel?

– Jag tycker att det är bra att man reder ut det här och får klarhet, men jag vill inte spekulera i olika scenarier, säger Håkan Sjöstrand.

– Det är ju en oberoende utredning som inte vi har, eller ska ha, insyn i. Men sedan får den i så fall vägleda oss.

Han fortsätter:

– Och sedan är ju inte truppen till EM uttagen än, utan det är en fråga som Janne Andersson (förbundskapten) hanterar.

Förbundskapten Janne Andersson tror inte att Uefas utredning kommer att påverka Zlatan Ibrahimovics vara eller icke vara i EM.

– Det tror jag aldrig vi hamnar i (att han stoppas från EM), för det vore extremt olyckligt. Det här med spelbolaget är väl en gammal historia och regelverket kring det här är ju inte solklart. Det är luddigt kring hur det fungerar så vi får se vart det landar helt enkelt. För mig är det ingenting som jag går och funderar på, sade han till DN förra veckan.

Har du pratat med honom om det här?

– Nej, jag har inte pratat med honom om det. Jag ska prata med honom den här veckan och göra en avstämning. Precis som jag kommer göra med andra spelare. Men jag har inte pratat med honom om det här. Sedan är det en fråga för Håkan Sjöstrand som är generalsekreterare.

– De får reda ut det där helt enkelt.

Du räknar med honom i EM om han är skadefri?

– Ja, då räknar jag med det.

Zlatan Ibrahimovic köpte in sig i det Maltaregistrerade bolaget Bethard 2018, och gjorde även reklamfilmer för Bethard då. Enligt det maltesiska bolagsverket, som Aftonbladet kontrollerat saken med, har Zlatans bolag Unknown AB fortfarande cirka 10 procent av aktierna i Gameday Group PLC, som är den enda aktieägaren i Bethard.

Bethard slutade att erbjuda spel på matcher i den amerikanska ligan MLS när Ibrahimovic lämnade Manchester United för Los Angeles Galaxy. Däremot har de erbjudit spel på VM-kvalet och Europa League.

Läs mer: Zlatan kan stängas av efter brott mot Fifas regelverk