Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ukraina-inleder-samtal-om-politiska-trojor/

SPORT

Ukraina inleder samtal om politiska tröjor

Den omdiskuterade ukrainska tröjan.
Den omdiskuterade ukrainska tröjan. Foto: Ukrainas fotbollsförbund/AP

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) vände och krävde att Ukraina skulle ändra sina politiskt laddade EM-tröjor.

Nu inleder Ukraina samtal för att få spela i dem under mästerskapet.

TT Text

Det är frasen ”Ära till hjältarna”, som användes flitigt under 2014 års antiryska demonstrationer, som Uefa reagerar på. Förbundet bedömer frasen som ”klart politisk” och vill att den tas bort.

Nu inleder Ukraina samtal med Uefa för att försöka övertyga förbundet om att tröjorna ska förbli oförändrade.

Ukrainas tröjor har varit i hetluften de senaste dagarna. Anledningen till de upprörda känslorna är att Ukraina på sina matchställ har siluetten av den ukrainska kartan, med Krimhalvön inkluderad. Ryssland annekterade Krim 2014 och anser att det är en del av Ryssland, något som inte erkänts internationellt.

Dessutom är två militära fraser tryckta på tröjorna. ”Ära åt Ukraina” och ”Ära åt hjältarna” är uttryck som används flitigt inom den ukrainska militären men har historiskt använts vid anti-ryska och anti-sovjetiska-manifestationer och konflikter.

Ryska fotbollsförbundet anser att tröjorna är politiska och går emot Uefas grundläggande principer. Till att börja med sade Uefa att tröjorna var godkända.

Ämnen i artikeln

Uefa
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt