Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ulla-hakanson-jag-har-varit-med-sedan-det-borjade/

Sport

Ulla Håkanson: ”Jag har varit med sedan det började”

Ulla Håkanson har med stor sannolikhet tävlat fler gånger än vad någon annan gjort i Falsterbo. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

48 SM, 10 EM, 6 VM, 6 OS och en egen läktare i Falsterbo. Det är bara några få av de saker som dressyrlegendaren Ulla Håkanson åstadkommit under sin karriär.

– Så länge jag är frisk och tycker att det är roligt kommer jag att hålla på, säger den 81-årige ryttaren som på fredag rider under Falsterbo Horse Show.

På frågan om hur många gånger hon tävlat i Falsterbo är svaret oklart. Med stor sannolikhet är det fler gånger än vad någon annan gjort.

– Jag har varit med sedan det började ungefär och det är alltid roligt att komma hit. Tävlandet är det jag går in för, säger Ulla Håkanson.

Hon föddes den 9 november 1937 och började rida kort därefter.

– Jag lyftes upp på en häst när jag knappt kunde gå, på en kudde framför pappas sadel. Sedan fick jag rida ensam på pappas häst och han cyklade bredvid. Ibland var jag inte kvar på ryggen utan låg i ett dike en bit bort...

När hon blev äldre fick hon och systern dela på en ponny. Då fanns inga ponnytävlingar, men hon lyckades tjata till sig att få starta tillsammans med de stora hästarna innan hon själv gick över till storhäst.

– Vi bodde i Djursholm då, och då fick vi skritta in till Stockholm, hoppa och skritta hem en timme enkel väg. Det var kämpigt men det var så det var, man fick ta sig fram bäst man kunde.

När gjorde du din första tävlingsstart?

– 1950. Då tävlade jag i både hoppning och dressyr.

Det var på grund av hennes guldklimp Ajax som det till slut blev dressyr.

– Han vägrade att hoppa under en tävling i Aachen. Då tänkte jag att jag får göra honom till dressyrhäst på riktigt i stället. Mot alla odds tog han sig till OS i München 1972 där det blev ett brons med laget och en sjätteplats individuellt. Det är inte så illa av en gammal hopphäst.

Hon har lyckats med bedriften att vinna i Falsterbo i både hoppningen och dressyren. Och har även mästerskapsmedaljer från båda disciplinerna.

– Jag har en liten fusklapp med mig, det är svårt att hålla reda på allting, säger hon och vecklar ut pappret med en lång meritlista.

Genom åren har det blivit 25 SM-medaljer med 12 guld, 7 silver (varav 2 i hoppning på Ajax) och 5 brons. Hon har deltagit i 9 EM, 6 VM och 6 OS och har samlat på sig 2 EM-brons, 1 VM-brons och 2 OS-brons i lagdressyr.

– Det har varit många spännande resor. Jag har fått uppleva väldigt mycket inom ridningen.

Hemligheten för att kunna tävla på högsta nivå under så många år är att vara aktiv. Trots att hon passerat 80 år så är hon mer aktiv än de flesta. På gården utanför Kristianstad är det full fart.

– Jag stiger upp halv åtta, yogar och går stavgång med hunden. Vi har en gård och det är väldigt mycket jobb med allt. Jag håller också på med linedance en gång i veckan. Och rider förstås.

I Falsterbo rider hon Grand Prix med hästen Diddy Cool.

– Jag har inga förväntningar här. Jag gör så gott vi kan och så får vi se hur långt det räcker, säger Ulla Håkanson.

Utöver tävlandet ska hon dela ut sitt Ajax-stipendium. Sedan 2005 har hon delat ut flera hundra tusen kronor till unga, framstående ryttare för att de ska kunna utvecklas inom sporten.

– I år är summan på 300.000 kronor var. Det är roligt att många duktiga ryttare har fått hjälp att förbättra sig tack vare det stipendiet.

Och till sist, frågan som du fått tusen gånger… Hur länge kommer du fortsätta rida?

– Ja den frågan har jag fått sedan jag fyllde 50. Det beror på hur länge jag håller mig frisk och orkar med det. Och så länge jag tycker det är roligt.