Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/umea-holl-for-trycket-i-sm-finalen/

Sport

Femte gången gillt för Umeå – höll för trycket i SM-finalen

Umeåspelarna jublar efter segern i onsdagens final. Foto: Thomas Johanssonl/TT

Göteborg. Det blev femte gången gillt och äntligen SM-guld till A3 Umeås basketdamer. Segern i den femte finalmatchen mot Högsbo skrevs till 83–63, men även silvermedaljörerna kände sig som vinnare.

Rätta artikel

De har försökt fyra år i rad, men fallit lika många gånger i finalen mot suveräna Luleå. Men onsdagskvällen var förbannelsen äntligen bruten. Umeås basketdamer firade SM-guldet på bortaplan i Göteborg.

– Jag tror inte så många i laget tänkt på att vi missat fyra raka. Däremot har det nog suttit i väggarna på klubbkansliet, sade coachen Jan Enjebo.

Efter att lagen varit jämna i de tre inledande finalerna blev det ingen riktigt spänning i Gothia Arena. Umeå var bättre på det mesta, spelade utmärkt försvar och så hade man en het amerikansk guard som höll huvudet kallt när den fullsatta hallen kokade av hemmasympatier. Tiffany Brown blev matchens främsta poängplockare med 21 poäng och gladdes över att det äntligen blev Umeås tur.

– Som vi har väntat på det här, sade Brown, som menade att defensiven och returtagningen var nyckeln till triumfen.

Det gjorde bland annat att Högsbo förvånansvärt svårt att hitta korgen i inledningen av perioderna. Det tog tre och en halv minut både i tredje och fjärde akten.

Enjebo, som tog över laget mitt under fjolårssäsongen och bara upplevt en av finalförlusterna, matchade sex spelare hårt i finalen och satte extra plus för tyskan Anna Degbeon, som Umeå hittat på college i USA och som Enjebo beskriver som en oslipad diamant.

Han menade att det var Umeås bättre ork som till slut tog ut sin rätt.

– Vi kan träna två, tre gånger per dag och återhämtar oss snabbare. Jag tror att vår ork blev mer utslagsgivande i dag än i de andra matcherna, sade Enjebo och dansade sedan segerdans med spelare och några tillresta fans.

Det var rätt glada miner bland förlorarna också. Nykomlingen Högsbo har varit den stora sensationen i basket-Sverige den här säsongen. Efter en sjundeplats i grundserien slog göteborgskorna ut de senaste årens gigant Luleå i slutspelet och pressade Umeå i finalen.

Hemmapubliken hyllade sina tjejer i silverhattar, som kände sig som vinnare trots allt.

– Vi har vunnit ett silver, sade guarden Ida Fredrikson, som satte nio poäng och tillsammans med Hanna Johansson (19) och Tiasha Gray (11) gjorde sitt bästa för att hålla hemmalaget kvar i matchen.

– Vi orkade inte riktigt i kväll, sade Fredrikson.

Coachen Robin Sandberg höll med, men kunde inte annat än att hylla sina spelare för en mäktig säsong.

– Den kommer att bli tuff att överträffa. Det andra året är som bekant alltid det svåraste, sade Sandberg, vars kontrakt med klubben går ut i maj.

Framtiden är inte bestämd, men om Ida Fredrikson, dotter till klubbchefen Jonas Fredrikson, får bestämma är valet lätt.

– Vi vill ha Robin kvar, sade Ida Fredrikson.

Även Umeå kommer att få svårt att överträffa 2018/19. Det blev bara två förluster på hela säsongen, mot Alvik i serien och Högsbo i slutspelet.

Kanske får laget också klara sig utan guldmakaren Tiffany Brown.

– Vem vet, svarade tjejen från North Carolina på frågan var hon spelar nästa säsong.