Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/umeaspelare-han-sager-javla-zigenare/

Sport

Umeåspelare: ”Han säger jävla zigenare”

Umeå FC:s Deniz Yaldir anser att han blev utsatt för rasism i matchen mot Halmstad.
Umeå FC:s Deniz Yaldir anser att han blev utsatt för rasism i matchen mot Halmstad. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Halmstad besegrade Umeå med 4–0 i onsdagskvällens match i superettan. Men efterspelet handlade om något helt annat än resultatet.

Efter att Umeås Deniz Yaldir varnats på grund av en tuff tackling fångar effektmikrofonerna upp hur någon på planen säger ”jävla zigenare”.

En Halmstadspelare anmäls nu till Fotbollförbundet.

Matchen sändes av Dplay och och på tv-bilderna syns hur upprörd Yaldir blev. Han gick fram till huvuddomaren Anders Dufva-Johansson, pekade mot en Halmstadspelare och sa: ”Han kallade mig för jävla zigenare.”

I Dplay-intervjun efter matchen var Yaldir fortfarande mycket upprörd.

– Han säger ”jävla zigenare” och sedan säger han ”du hörde rätt”. Det tycker jag är under all kritik. Jag är väldigt upprörd faktiskt. Det är 2020, det är kampanjer om antirasism, men man får tydligen yttra sig såhär. Det är helt oacceptabelt.

I en intervju med Hallandsposten förnekar den utpekade Halmstadspelaren att han skulle ha sagt så till Yaldir.

Domaren Anders Dufva Johansson säger till Fotbollskanalen att han inte hörde orden ”jävla zigenare” yttras och att han på planen stämde av med övriga domare i sitt headset, men att ingen annan heller hört det.

Samtidigt säger Dufva-Johansson att han ska ta ärendet vidare med sin domarcoach Martin Ingvarsson.

– Jag kommer att stämma av kring läget och kring uttalandet och hur han uppfattar det. Det är absolut inte så att jag blundar för det. Det är något jag får stämma av med honom gällande hur man går vidare. Det är otroligt svårt, säger Dufva-Johansson.

På torsdagsmorgonen säger Dufva-Johansson till Aftonbladet att han kommer att anmäla Halmstadspelaren till förbundets tävlingsavdelning, som i sin tur för den vidare till disciplinnämnden.

– Hade jag hört detta skulle spelaren i fråga blivit utvisad. Det är inget snack om saken, säger Dufva Johansson till tidningen.

Läs mer: Halmstadspelare erkänner påhopp på Umeåspelare

Ämnen i artikeln

Rasism
Halmstads BK
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt