Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/unga-nyforvarv-ska-hjalpa-falun-ta-tillbaka-sm-guldet/

Sport

Unga nyförvärv ska hjälpa Falun ta tillbaka SM-guldet

Faluns Casper Backby och Storvretas Alexander Rudd under SSL:s upptaktsträff. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Storvreta har vunnit SM-guld två säsonger i rad. 

Inför årets säsong har Falun värvat ungt – och hoppas att det ska ge resultat i guldstriden mot Uppsalalaget.

– Vi har revansch att utkräva, säger Faluns Casper Backby.

Falun och Storvreta har dominerat innebandyn på herrsidan de senaste åren. Storvreta har vunnit SM-guld två säsonger i rad och innan dess vann Falun titeln tre gånger på fyra säsonger.

Inför årets upplaga av SSL är också lagen tydliga favoriter till att ta sig hela vägen till final. När tränarna tippade tabellen på SSL:s upptaktsträff hamnade Storvreta i topp och Falun på andra plats. 

Storvretas Alexander Rudd menar dock att hans lag är klart bättre än Falun och att i princip allt talar för ett nytt guld för Uppsalalaget. 

– Det enda som talar emot är att det bara är en match i finalen. Vi brukar vara bra i stora matcher och Falun tycker jag har vikt ner sig de två senaste finalerna. Mycket talar för att vi möter Falun i final igen och mycket talar för att vi vinner igen, säger han. 

Inför säsongen har båda lagen värvat sparsamt och Storvreta har bara plockat in Hampus Ahrén, född 2000. Falun har å sin sida också satsat ungt där talangen Emil Ruud, född 2001, sticker ut. Utöver Ruud har Emil Lundmark (född 1998), Victor Wettergren (född 2000) och Patrik Rokka (född 1994) också anslutit. 

– Vi har fått en generationsväxling. Vi hade lite äldre, rutinerade spelare som var väldigt duktiga men nu har vi fått in lite yngre spelare. De har varit bidragande i sina tidigare lag och det hoppas vi att de kan fortsätta med hos oss. Vi har en bra mix och det kommer nog bli jättebra, säger Faluns Casper Backby.

På tisdag inleds SSL och i premiäromgången ställs de två guldkonkurrenterna mot varandra i Uppsala.

– Vi gillar inte Storvreta och de gillar inte oss. Jag tror att det finns en machokultur i att vara störst, starkast och finast. Och det vill båda lagen vara. Det finns i alla andra idrotter och det är kul att det även finns en tendens till det i innebandyn, säger Backby.

Vad talar för Falun mot Storvreta i kampen om SM-guldet?

– Vi har revansch att utkräva. Det kommer vi alltid att leva på och sen har vi de yngre spelarna som är snabba till skillnad från Storvreta som är stora och med backar som är lite mer klumpiga, även om de är jätteduktiga. De har gjort det här tidigare, men vi är hungriga och jag tror att våra ungdomar kan vara en bidragande faktor till vår fördel. 

Även om Falun och Storvreta är tydliga finalfavoriter under årets säsong, kan Uppsalalaget degraderas från SSL efter årets säsong. I onsdags kom nämligen beskedet att Storvreta samt Helsingborg spelar årets säsong under en så kallad handlingsplan där negativt kapital måste vändas till positivt senast den 30 april 2020 för att undvika nedflyttning till säsongen 2020–2021.

Läs mer: Storvreta svenska mästare efter mäktig vändning