Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 15:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ungdomar-och-migrantarbetare-ska-fylla-tomma-vm-stolar/

Sport

Publikfiasko hotar VM – unga ska fylla läktarna

Publikfiasko hotar VM – unga och migrantarbetare ska fylla läktarna. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. De 17:e världsmästerskapen i friidrott riskerar att bli ett publikt fiasko. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) kalkylerar med endast 7.000-8.000 åskådare per kväll på Khalifastadion i Doha och arrangörerna vänder sig nu till ungdomar och migrantarbetare för att fylla läktarna.

VM i London 2017 var en publiksuccé med många utsålda kvällar och totalt 660.000 åskådare. Doha två år senare ser ut att bli något helt annat. Många av de 47.000 platserna på VM-arenan Khalifastadion kommer att gapa tomma under de tio tävlingsdagarna.

I slutet av augusti var bara 22.000 biljetter sålda, enligt Daniel Wessfeldt, agent för flera av de svenska stjärnorna.

– Det är den siffra som IAAF uppgav för mig i samband med Diamond League-galan i Zürich. Det kan förstås ha sålts mer biljetter sedan dess, men enligt vad jag förstår tror IAAF inte att det ska bli mer än 7.000 och 8.000 åskådare per dag, säger Wessfeldt.

IAAF ville med tre dagar kvar till VM-invigningen inte kommentera det dåliga publikintresset. En talesperson för förbundet säger till DN att IAAF kommer att presentera biljettsiffror senast på fredag. Enligt brittiska medieuppgifter ska det nu totalt vara sålt cirka 50.000 biljetter.

När DN besökte Khalifastadion på tisdagen hade det övre etaget på ena långsidesläktaren stängts av och täckts över med en stor duk. Tomma stolar är dålig pr för en sport som försöker ta sig ur en djup kris. 

Daniel Wessfeldt, som bland annat har Armand Duplantis i sitt stall, hör till dem som är kritisk till att mästerskapet hamnat i Qatar.

– 7.000-8.000 åskådare per dag på ett friidrotts-VM, det har ju inte hänt tidigare, och det här är inte hållbart i längden. Friidrotten måste vara i stora städer där det kommer folk. Vid OS i Tokyo nästa år kostar ett set biljetter med inträde till varje tävlingsdag 60.000 kronor och ändå skulle man kunna sälja ut tävlingarna tio gånger om – bara i Japan, säger Wessfeldt.

Gott om plats på VM-arenan i Doha. Sett till biljettförsäljningen kommer många stolar att gapa tomma under friidrotts-VM. Foto: Bildbyrån

Biljettpriserna i Qatar är betydligt blygsammare. De billigaste kostar 150 kronor. Enligt IAAF:s talesperson kommer arrangörerna för att fylla läktarna nu att erbjuda biljetter till ungdomar och till de många migrantarbetare som finns i landet.

När biljettförsäljningen inleddes talade arrangörerna om stort intresse från hela världen. En förklaring till de dåliga siffrorna är den senaste politiska oron runt Persiska Viken med konflikten mellan Iran och USA, vilket gör att friidrottssupportrar drar sig för att resa till området. Ännu mer påverkar sannolikt bråket mellan Qatar och dess grannländer, som 2017 inledde sanktioner mot landet, vilka förhindrar åskådare från regionen att komma till VM.

Intresset må vara skralt publikmässigt, men inte när det gäller de aktiva. 2.043 friidrottare från 210 länder finns representerade i Qatar, däribland mindre kända friidrottsnationer som Anguilla, Marshallöarna och Vanuatu samt ett 30-tal ryska idrottare som tävlar under neutral flagg.

Sebastian Coe har försvarar valet av Doha som VM-värd.

– Vi vill att vår sport ska vara global och vi kan inte bara återvända till nio, tio samma städer om vi verkligen vill expandera det globala avtrycket som friidrotten gör. Jag är väldigt angelägen om att göra det, säger IAAF-basen inför mästerskapet.

Läs mer: 40 grader i Doha – då kyler fläktar VM-arenan