Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 20:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ungdomsspelare-friade-i-matchfixningsmalet/

Sport

Ungdomsspelare friade i matchfixningsmålet

De två ungdomsspelare som fälldes i matchfixningsrättegången kring Syrianska FC:s ungdomslag har friats av hovrätten.

– Det känns skönt att slippa huvudvärken och oron för att bli fälld för något man inte gjort, säger en av spelarna till SVT.

Rätta artikel

I september dömdes de båda spelarna, då 18 och 19 år, från Syrianskas U19-lag till villkorligt för givande av muta. De ansågs ha försökt påverka en yngre spelare i laget att inte göra sitt bästa. I förra veckan friades de av hovrätten, som inte anser att bevisningen är tillräcklig.

George Yanko, som försvarade den äldre spelaren, är nöjd med att hovrätten kommit till ett annat beslut.

– Hovrätten har tagit till sig av våra argument och gjort en ordentlig värdering av åklagarens bevisning och kommit fram till att den inte höll måttet för en fällande dom, säger Yanko till SVT.

I centrum för rättegången stod en ljudinspelning som lagets tränare gjort med spelarna efter att han fattat misstanke om att det förekom matchfixning i laget. När tränaren anmälde fallet till klubbstyrelsen fick han sparken. En utredning av Svenska fotbollförbundet visade att flera anhöriga till de båda försvarsspelarna hade spelat och vunnit pengar på minst en av lagets matcher, där han tippat att laget skulle släppa in första målet i en match.

Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, menade att spelarna i inspelningen medgav att de varit inblandade i matchfixningen och väckte åtal för mutbrott.

Hovrätten utesluter i sin dom inte att det förekommit läggmatcher, men anser inte att bevisningen har ”den robusthet som krävs för att hovrätten ska anse det bevisat” och friar männen.

Den äldre av spelarna är lättad:

– Nu kan jag gå vidare i livet, säger han till SVT.