Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ungdomsspelare-stangs-av-for-matchfixning/

Sport

Ungdomsspelare stängs av för matchfixning

Två U19-spelare i Södertäljeklubben Syrianska stängs av för matchfixning. Foto: Roger Turesson

Riksidrottsnämnden (RIN) stänger av två unga fotbollsspelare i 20 månader på grund av brott mot matchfixningsreglementet. Detta trots att spelarna i fjol friades av hovrätten efter att ha stått åtalade för mutbrott.

De båda spelarna, 19 respektive 20 år gamla, friades tidigare av Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd. Domen överklagades genom förbundsjuristen Tobias Tibell och nu har RIN, idrottens högsta juridiska instans i Sverige, beslutat att spelarna ska stängas av till maj 2021. 

– RIN gör bedömningen att det är klart sannolikt att de båda spelarna medverkat till manipulation av en match under säsongen 2017, säger RIN:s vice ordförande Bo Bengtsson i ett pressmeddelade.

Förbundet kallar beslutet för principiellt viktigt.

– Det här visar att det går att komma åt de individer som förstör tävlingsfotbollen genom att inge sig i matchfixning, säger Tobias Tibell.

De båda spelarna var tidigare verksamma i Syrianska FC:s U19-lag och anmäldes av sin dåvarande tränare. Detta sedan denne bland annat kunde presentera en ljudinspelning med spelarna, då 17 respektive 18 år gamla, med något som kunde tolkas som ett erkännande. Tränaren fick efter händelsen sparken från klubben.

Åklagare vid Riksenheten mot korruption åtalade de båda tonåringarna för mutbrott. Södertälje tingsrätt fällde spelarna, men efter att de överklagat domen friades de av hovrätten, som bland annat ansåg att ljudspelningen hade begränsat bevisvärde.

Under rättegångarna framkom att anhöriga till den äldre spelaren, som var mittback, spelat på att laget skulle släppa in första målet i en match.

RIN hänvisar nu till det nya matchfixningsreglementet och stänger av spelarna från all idrottslig verksamhet.

Advokat George Yanko, som försvarade den äldre spelaren, är kritisk till domen.

– Det är beklagligt. Man tycker att det borde vara samma höga beviskrav hos nämnden som hos domstolen, säger Yanko, som samtidigt påpekar att det var en snävare process i hovrätten och att RIN hade andra anklagelser att ta ställning till.

Yanko berättar att hans klient slutat med fotbollen.

– Men det är klart att för den andre spelaren får domen stora konsekvenser eftersom han har stora ambitioner med sin fotboll, säger han.

RIN skriver att förseelserna i normalfallet ska leda till cirka tre års avstängning. Avstängningstiden kortas eftersom ärendet dragit ut på tiden och att de anmälda varit avstängda under utredningen av ärendet. RIN har också beaktat att en av spelarna var under 18 år när förseelsen begicks.

Maxstraffet för matchfixningsbrott är enligt det nya reglementet tio års avstängning.

Svenska fotbollförbundet har tidigare stängt av en annan spelare från Syrianskas ungdomsverksamhet för brott mot matchfixningsreglerna.