Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/upp-till-13-000-askadare-pa-sveriges-em-premiar/

Sport

Sveriges EM-matcher riskerar att flyttas

Det ser inte ut att bli någon publik på läktaren om Sveige spelar EM-premiär i Bilbao.
Det ser inte ut att bli någon publik på läktaren om Sveige spelar EM-premiär i Bilbao. Foto: Maja Suslin /TT

Europeiska fotbollsförbundet Uefa vill ha publik på sommarens EM-matcher.

Först gav Bilbao – där Sverige möter Spanien i premiären – tummen upp. Senare kom det spanska fotbollsförbundet med ett negativt besked.

Dessutom är det frågetecken för Dublin – där Sverige ska möta Polen och Slovakien.

TT Text

Uefa satte onsdagen som tidsgräns för de tolv EM-värdstäderna att presentera om man kan ta in publik på matcherna i sommarens mästerskap.

Den har nu förlängts.

De städer som inte kan garantera publik på arenorna riskerar att bli av med EM-värdskapet – om Uefa står fast vid krav som många menar inte kan ställas.

Onsdagens besked från det irländska fotbollsförbundet är illavarslande för Dublin som värdstad – och för det svenska landslaget som planerat att ha sin bas utanför staden och schemalagts att spela mot både Slovakien och Polen på Aviva Stadium.

”Det irländska fotbollsförbundet har i dag, efter rådgivning från regeringen, gett besked till Uefa att under rådande covid-19-pandemi så kan vi inte i det här läget erbjuda garantier vad gäller miniminivåer kring åskådarantal för matcherna som ska spelas i Dublin i juni”, skriver förbundet i ett uttalande som TV4 Fotbollskanalen återger.

Positiva besked – i alla fall enligt Uefas planer – kom under onsdagsförmiddagen från Bilbao, där Sveriges premiärarena ligger. Det hette då att arenan skulle kunna fyllas med 25 procent av kapaciteten, vilket betyder 13.000 åskådare, skriver Reuters.

Men enligt ett uttalande från det spanska fotbollsförbundet på onsdagskvällen blir det omöjligt att släppa in publik i Bilbao redan i juni.

Hur det hela slutar återstår att se, men risken finns att Sverige får spela sina gruppspelsmatcher i andra städer än Bilbao och Dublin.

I Amsterdam räknar Nederländernas fotbollsförbund, om smittnivåerna tillåter, att kunna arrangera matcher med runt 12 000 åskådare på plats.

Alla i publiken ska ha testat negativt och ett strikt regelverk kommer att gälla på arenan.

Sedan tidigare ska Italiens regering, enligt Reuters, ha gett grönt ljus för publik på Roms Olympiastadion, där bland annat öppningsmatchen Turkiet–Italien spelas den 11 juni.

Den 19 april sammanträder Uefas exekutiva kommitté och den 20 april är tanken att ett slutgiltigt beslut tas om EM:s värdstäder och publik.

Storbritannien har erbjudit sig att spela fler matcher i Glasgow och London om Uefa väljer att ta ifrån några utsedda värdstäder arrangörskapet.

EM spelas mellan den 11 juni och den 11 juli.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt