Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Upp till bevis för Steve Yzerman i Tampa Bay

Steve Yzerman står inför sin hittills tuffaste utmaning som general manager för Tampa Bay Lightning. Han måste förlänga med eller byta bort Steven Stamkos. Mitt i det dilemmat vill Yzermans prestigeval i draften Jonathan Drouin lämna klubben.

2013 valde Steve Yzerman Jonathan Drouin som trea i draften. En spelare laget skulle byggas kring.

Men Drouin fick aldrig chansen första säsongen, utan skickades tillbaks till juniorligan i Quebec. Där svarade han med att göra 149 poäng på 62 matcher och för andra året i rad vinna poängligan.

Förra säsongen debuterade han i NHL med 32 poäng på 70 matcher. Men återigen visades sviktande förtroende för honom i slutspelet där han bara fick spela sex poänglösa matcher.

Drouin skulle bli pusselbiten som skulle göra Stanley Cup-finalisterna och NHL:s bästa offensiva lag till mästare den här säsongen. Drouin matchades med Steven Stamkos på försäsongen och det såg ut som kemin fanns där.

Drouin gjorde tre mål och två assist.

Men sedan började ligan.

Skadorna kom och han fick allt mindre istid. På 19 matcher blev det bara två mål och sex assist.

I november meddelade hans agent att han ville lämna klubben. Det blev inte offentligt förrän förra helgen. När Drouin skickades till AHL-laget Syracuse gick hans agent Alan Walsh ut med att han velat byta klubb sedan i november.

Att Tampas coach Jon Cooper inte gett sin general managers prestigeval mer speltid beror dels på skador, men också på att han inte sett vad han velat se från Drouin.

Yzerman sitter i en rävsax. Han har redan förlängt kontraktet med Cooper, men inte lyckats förlänga med Steven Stamkos.

Kanadensaren blir snart 26 år och är en av världens bästa avslutare. Det är nu han ska skriva sitt långa kontrakt där han ska säkra de riktigt stora pengarna som andra spelare av hans kaliber gjort.

Frågan är om Tampa har råd att behålla Stamkos? En annan är om Stamkos vill vara kvar? Han har sagt att han vill vinna Stanley Cup här, men samtidigt har han och coach Cooper inte kommit så bra överens.

Cooper har skickat ut centern Stamkos på kanten och även låtit sin lagkapten avtjäna en tvåminutersutvisning för för många spelare på isen, något som fick stor uppmärksamhet här i Nordamerika.

Att hitta bästa tänkbara bytesaffär mot en guldklimp som Stamkos är inte lätt. I en artikel i senaste Hockey News utsågs Stamkos till hockeyns mäktigaste person.

Om nu också Drouin vill lämna klubben måste Yzerman hitta rätt bytesobjekt där också. Eller om båda ska ingå i en supermegatrejd.

New York Rangers och Montreal lär redan ha visat intresse av Drouin. Ryktena kring Stamkos och Toronto vet vi redan om.

Tampa har ett stabilt och bra försvar och en stor bredd vad gäller forwardar. Skador har dock satt ner effektiviteten hittills.

Vad laget behöver är en högerskjutande back som kan bidra mer i offensiven och i powerplay än vad Anton Strålman och Victor Hedman gör.