Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/upp-till-bevis-for-stina-nilsson-internationell-skidskyttedebut-pa-torsdagen/

Sport

Upp till bevis för Stina Nilsson – internationell skidskyttedebut på torsdagen

Stina Nilsson gör internationell debut på torsdagen, i säsongspremiären av IBU-cupen.
Stina Nilsson gör internationell debut på torsdagen, i säsongspremiären av IBU-cupen. Foto: Jonas Lindkvist

Hon har gjort fyra skidskyttetävlingar på svensk mark.

Nu väntar internationell debut för tidigare längdstjärnan Stina Nilsson.

I potten ligger bland annat en plats i EM senare i januari.

– Hon kan absolut bli aktuell, säger sportchefen Anna Maria Uusitalo.

Det är i den så kallade IBU-cupen, nivån under världscupen, som OS-ettan i längdsprint – Stina Nilsson – på torsdagen gör sin första internationella skidskyttetävling.

Platsen är Arber i Tyskland, och på schemat den här veckan står dubbla sprinttävlingar och en eventuell stafett.

Landslagsledningen öppnade inför säsongen även för en eventuell debut i världscupen för Nilsson den här vintern, men då troligtvis först efter VM i februari. Dock kan 27-åringen få mästerskapsdebutera i år på annat sätt: I slutet av januari avgörs EM i Polen, ett mästerskap som i första hand brukar innehålla IBU-cupåkare.

Vad skulle det betyda för henne in mot nästa års OS?

– Det är positivt för henne att få ännu mer erfarenhet, säger sportchefen Anna Maria Uusitalo.

– Det är inte jättestor skillnad mellan en IBU-cup och ett EM egentligen, förutom att medaljer delas ut, men alla tävlingar är bra att ha på kontot för vägen framåt.

Men först alltså veckans tävlingar.

I tisdags var förhållandena på skjutvallen tuffa i Arber, men under onsdagens träning gick det bättre för Nilsson – som i en nationell tävling i Östersund före jul för första gången sköt fullt i en ståserie.

Vad ska man förvänta sig i de här tävlingarna?

– Det är svårt att säga. Att skjuta fullt är väldigt höga förväntningar, dem har jag inte på henne. Men träffar hon 80 procent skulle jag säga att det är bra. Men det beror också på förhållandena här. Framför allt ska hon genomföra tävlingarna enligt sin plan, säger Uusitalo.

Kan hon tävla i världscupen redan den här säsongen?

– Vi får se hur det går här, det finns inget uttalat.

Anna Maria Uusitalo, Skidskytteförbundets sportchef.
Anna Maria Uusitalo, Skidskytteförbundets sportchef. Foto: Per Danielsson/TT

Inför tävlingarna har Stina Nilsson valt att nobba alla intervjuer, men före jul sade hon under en digital truppresentation:

– Jag känner mig redo för ett sådant här uppdrag. Och det är en väldigt skön känsla.

– Jag känner en trygghet när jag kommer till vallen numera.

Förhandssnacket har handlat just om hennes skytte. Men även åkmässigt har konkurrensen i skidskyttelandslaget visat sig vara tuff, inte minst sedan flera svenskor höjt sig inför vinterns säsong.

– Folk kanske tror att jag ska kunna gå in och dominera varje pass, men det här är liksom skejtspecialister, har Nilsson själv sagt till DN.

– Det är nog väldigt bra att visa att man som längdskidåkare inte bara kan kliva in och ha tre straffrundor och ändå vara på pallen. För så är det absolut inte.

Läs mer:

Stina Nilsson räknar med många nybörjarmisstag: ”Kommer säkert skjuta på fel tavla”

Stina Nilsson gör internationell skidskyttedebut: ”Är redo”

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt