Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/uppgifter-fotbolls-em-skjuts-upp-till-2021/

Sport

Uppgifter: Fotbolls-EM på väg att skjutas upp till 2021

Foto: Christof Stache/AFP

Flera medier rapporterar om att det europeiska fotbollsförbundet Uefa vill skjuta upp herrarnas fotbolls-EM till nästa år. Det skulle få konsekvenser även för damernas EM.

Karl-Erik Nilsson, vice ordförande i Uefa, säger till DN att det inte finns något förslag framme om att ändra tidtabellen.

Det blir allt svårare att genomföra fotbollsmatcher i Europa, samtidigt som ett EM enligt planen väntar i sommar. Nu kallar det europeiska förbundet Uefa till ett stormöte via videokonferens på tisdag, med alla nationsförbund och representanter för klubbar och spelare.

Franska l’Équipe skriver att man enligt uppgifter till tidningen under mötet väntas meddela att EM, som annars ska starta 12 juni och spelas i tolv olika länder, skjuts upp till 2021.

En källa till AP säger att det främsta alternativet som övervägs just nu är att skjuta upp mästerskapet ett år. Beslut kommer att tas på tisdagens möte.

AP skriver också att Uefa undersöker möjligheterna att skjuta upp damernas EM, som är tänkt att spelas i England nästa sommar, till 2022 för att det inte ska krocka med ett uppskjutet herr-EM.

Tanken är att en sommar utan EM ska ge mer tid för ligorna att istället kunna spelas klart.

Men Karl-Erik Nilsson skriver i ett meddelande till DN: ”Det stämmer att vi har ett möte på tisdag. Det finns däremot inget förslag framme om att ändra tidtabellen för sommarens EM.”

Lars-Christer Olsson, ordförande både för de svenska elitföreningarnas sammanslutning Sef och European Leagues med alla europeiska klubbar, säger att man på mötet måste samordna hur man ska göra med både nationella och internationella matcher.

– Jag tror att det först och främst blir ett möte där man diskuterar olika synpunkter på vilka tänkbara lösningar det finns av principiella skäl, och sedan får man efter det koppla in tävlingsexperterna som kan snickra ihop systemet så att det kan fungera, säger han.

Om turneringar och mästerskap ställs in är det enorma ekonomiska intressen som står på spel. Hur stora går inte att spekulera i innan man vet mer, säger Lars-Christer Olsson.

– Det här är en fråga om skydd mot en pandemi och då är inte ekonomi det första man diskuterar.