Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-15 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/uppgifter-goteborg-fc-blir-hacken/

Sport

Göteborg FC blir Häcken – klubbarna bekräftar samgående

Landslagsmålvakten Jennifer Falks Göteborg FC kan komma att gå samman med BK Häcken, meddelar svenska mästarklubben Göteborg FC på onsdagen.
Landslagsmålvakten Jennifer Falks Göteborg FC kan komma att gå samman med BK Häcken, meddelar svenska mästarklubben Göteborg FC på onsdagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Damallsvenska mästarlaget Kopparbergs/Göteborg FC vill gå samman med BK Häcken. Det bekräftade klubben på onsdagen. Officiellt väntas samgåendet beslutas vid årsmöten som respektive klubb ska hålla i slutet av januari.

– Jag är både stolt och lycklig över att vi förhoppningsvis kan ta det här steget inom bara ett par veckor, säger Peter Bronsman, Göteborg FC:s ordförande.

Fotbollsstjärnorna Elin Rubensson, Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund och övriga Göteborgsspelare kommer inte att spela i Kopparberg/Göteborg FC säsongen 2021.

I stället kommer de med största sannolikhet att tillhöra BK Häcken. Aftonbladet var först med nyheten om att samgåendet mellan klubbarna är nära förestående.

Göteborg FC, som blev svenska mästare för första gången i november, lade överraskande ner sin elitverksamhet några dagar före nyår, för att två dagar senare berätta att den fortsätter – i en annan form.

På onsdagseftermiddagen bekräftade klubbarna att Häcken vill ta över Göteborgs verksamhet. Mästarlagets ordförande och storsponsor Peter Bronsman är mycket nöjd med utvecklingen.

– Om alla pusselbitar trillar ner på rätt plats är det som nu sker oerhört betydelsefullt för damfotbollen i Göteborg. När vi blir en del av Häckenfamiljen säkerställer vi samtidigt kvalitet och framtid och ger våra spelare fantastiska möjligheter och förutsättningar att utvecklas. Jag är både stolt och lycklig över att vi förhoppningsvis kan ta det här steget inom bara ett par veckor, säger Bronsman i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan bekräftade källor inom BK Häcken för DN att samtal kring fusionen pågick inom klubbledningen. På onsdagen meddelade klubben att styrelsen ser positivt på ett samgående och att frågan nu kommer att ställas på ett extra årsmöte den 27 januari.

Häckens ordförande Anders Billström säger att det är att det att gå händelserna i förväg att säga att samgåendet är klart och poängterar att klubbarnas medlemmar ska säga sitt. Han uppfattar inställningen som positiv bland Häckens medlemmar, både kvinnliga och manliga.

– För oss i styrelsen har det varit viktigt att vårt befintliga damlag skulle känna att det här är bra och tro på det här. Hade de inte gjort det hade jag inte lyft frågan, säger Billström till DN.

Planen är att klubbens nuvarande lag ska spela i division 2 den kommande säsongen. Däremot är det inte helt klart att det allsvenska laget också kommer att spela under namnet BK Häcken i år. Svenska fotbollförbundets jurist Christine Stridsberg skriver i ett mejl till DN kring en eventuell överlåtelse av serieplats:

”Vi har i skrivande stund ännu inte fått några ansökningar eller annan formell information från föreningarna om vad man önskar göra, och jag kan därför inte uttala mig närmare om deras tänkta upplägg kommer att godkännas eller inte.”

Enligt Anders Billström finns de två tydliga skäl till varför Häcken vill ta över svenska mästarlaget. Klubbens målsättning är att ha lag i toppen både av dam- och herrallsvenskan. Minst lika viktigt är att ”rädda” damelitfotbollen i Göteborg, som nu var hotad.

– Många ser det här med damfotboll som en förlustaffär. Jag ser det tvärtom. Vi kommer att vara lika starka på den sidan som bland herrarna och det händer väldigt mycket på damsidan just nu, säger Billström, som poängterar att många frågor återstår att lösa, till exempel kring sponsorer.

Han säger att Peter Bronsman, som är huvudägare för Kopparbergs bryggeri och som uppges ha sponsrat Göteborg med runt 100 miljoner genom åren, inte kommer att ha någon styrelsepost i Häcken. Däremot ser han ut att stanna som sponsor.

– Det är klart att vi fört en diskussion och det hoppas jag verkligen att han vill. Jag vet att han har fått kritik, men han har gjort väldigt mycket för den här föreningen, säger Billström.

Efter chockbeskedet före nyår parades flera klubbar ihop med GFC. Först tackade Örgryte nej. Senare meddelade även IFK Göteborg att det samgående som diskuterades redan för två år sedan inte heller nu var aktuellt. Därmed återstod egentligen bara BK Häcken som rimligt alternativ.

På torsdagsförmiddagen gör svenska mästarna sin första träning inför den nya säsongen. Den kommer att äga rum på gamla hemmaarenan Valhalla IP. I fortsättningen kommer man sannolikt att ta plats på Häckens betydligt mer moderna träningsanläggning Gothia Park.

Läs mer:

Svenska mästarna Göteborg FC lägger ner: ”Vi gör det för damfotbollens bästa”

Kan ändå bli ett damallsvenskt lag i Göteborg

Tiden knapp för nytt damallsvenskt lag i Göteborg 2021 – deadline på nyårsafton

Klubbarna i Göteborg inte redo att fylla mästarnas tomrum: ”Ett stort bakslag”

Jens Littorin: Drastiskt beslut med usel tajmning

Landslagsmålvakten: ”Otroligt besviken – kom som en chock”

Elitfotboll Dams sportchef: ”Tagen på sängen”

Värvades till Göteborg – tre dagar före beslutet om nedläggning

Göteborg FC: Vi spelar vidare i damallsvenskan

Landslagsstjärnan: ”Kommunikationen kunde skötts på ett mer professionellt sätt”

Ämnen i artikeln

Göteborg
BK Häcken
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt