Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/uppgifter-goteborg-fc-raddas-kvar-i-damallsvenskan/

Sport

Uppgifter: Göteborg FC räddas kvar i damallsvenskan

Kopparbergs/Göteborg vann SM-guld för en månad sedan.
Kopparbergs/Göteborg vann SM-guld för en månad sedan. Foto: Mikael Fritzon /TT

Göteborg FC:s elitverksamhet ser ut att räddas kvar med hjälp av sponsorer.

Det skriver Expressen.

Enligt tidningen har tränaren Mats Gren skickat ut ett sms till spelartruppen med budskapet att ”allt kommer att lösa sig”.

Turerna har varit många sedan Göteborg FC på tisdagen tog fotbolls-Sverige på sängen genom att meddela att klubben lägger ner sin elitverksamhet.

17 A-lagsspelare – varav hela nio som spelar i landslaget – stod plötsligt utan klubbtillhörighet.

– Man är i chock. Jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga, sade Julia Zigiotti Olme till DN.

Elin Rubensson, VM-bronsvinnare 2019 och under den gångna säsongen mammaledig, tillade:

– Vi är jättechockade och ledsna, tankarna snurrar.

Ett alternativ för att bevara ett damallsvenskt lag i Göteborg var att organisationen kunde övertas av en befintlig klubb i staden – något som Örgryte öppnade för att nappa på.

Under onsdagen meddelade Öis-ordföranden Joacim Nordh att klubben skulle diskutera frågan om ett eventuellt övertagande av den nyblivna mästarklubben på ett extrainkallat styrelsemöte. Men senare på kvällen gick klubben ut på sin hemsida och deklarerade att man kommer fortsätta med sin ursprungliga damsatsning där laget tidigare i år avancerade upp till division 3.

”Eftersom det är kort om tid finns det tyvärr inte möjlighet att utreda frågan på ett grundligt sätt. Utöver en grundlig utredning ska frågan även behandlas på ett årsmöte och medlemmarna har beslutanderätt. I dagsläget finns det tyvärr inget vi kan bidra med för att säkerställa att Göteborg som stad har en representant som spelar allsvenskt fotboll i Göteborg under 2021”, skriver Örgryte.

Men nu tyder mycket på att staden kommer få damallsvensk representation till nästa år trots allt.

Enligt Expressen ser Göteborg FC:s elitverksamhet ut att räddas tack vare ”ett antal sponsorer som kommit in de senaste dagarna”.

Tidningen skriver vidare att klubbens spelare och ledare är kallade till ett möte klockan 10 på torsdagsmorgonen tillsammans med ordförande Peter Bronsman där de ska få mer information. Spelartruppen uppges ha fått ett sms av tränaren Mats Gren som ska ha skrivit att ”allt kommer att lösa sig” och att mer information kommer att kommuniceras inom kort.

Ordföranden Peter Bronsman, som även är vd för bryggerikoncernen Kopparbergs Bryggeri, har förklarat beslutet att avsluta elitverksamheten med att endast etablerade storklubbar, som även är verksamma på herrsidan, har en rimlig möjlighet att konkurrera internationellt med europeiska topplag.

Det var dags för föreningar som IFK Göteborg, Örgryte, Häcken och Gais att ”ta över” och enligt Bronsman har problemet inte varit ekonomiska begränsningar.

– Det är inte det det gäller. Långsiktigt måste vi hitta en väg att komma åt tv-pengarna. Här måste man förhandla som en klubb, annars kommer klyftorna bara fortsätta att växa, sade Bronsman till DN på tisdagen.

Göteborg FC hade på onsdagskvällen ännu inte inkommit med något formellt besked till Svenska fotbollförbundet att man avsäger sig sin damallsvenska plats.

Läs mer:

Värvades till Göteborg – tre dagar före beslutet om nedläggning

Oro i supporterled inför Örgrytes besked: ”Många är upprörda”

Svenska mästarna Göteborg FC lägger ner: ”Vi gör det för damfotbollens bästa”

Kan ändå bli ett damallsvenskt lag i Göteborg

Tiden knapp för nytt damallsvenskt lag i Göteborg 2021 – deadline på nyårsafton

Örgryte i möte om att överta Göteborg FC

Klubbarna i Göteborg inte redo att fylla mästarnas tomrum: ”Ett stort bakslag”

Jens Littorin: Drastiskt beslut med usel tajmning

Landslagsmålvakten: ”Otroligt besviken – kom som en chock”

Elitfotboll Dams sportchef: ”Tagen på sängen”

Ämnen i artikeln

Göteborg
Örgryte IS
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt