Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Uppgifter i ny bok: Allsvensk match riggad av matchfixare

Kamp om bollen i den allsvenska fotbollsmatchen mellan Halmstad och Mjällby 21 oktober 2013.
Kamp om bollen i den allsvenska fotbollsmatchen mellan Halmstad och Mjällby 21 oktober 2013. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Matchfixare ska ha tjänat mångmiljonbelopp på den allsvenska matchen mellan Halmstads BK och Mjällby 2013. Samtidigt visar polisens hemliga avlyssning hur en ökänd matchfixare kontaktade en av Mjällbys spelare, det avslöjas i en ny bok om matchfixning som ges ut på tisdag.

Uppgifterna om den misstänkt riggade matchen och polisens hemliga avlyssning kommer från boken “Matchfixarna – hotet mot nationalsporten” (Lindelöws), som skrivits av journalisterna Jens Littorin på Dagens Nyheter och Magnus Svenungsson på SVT:s Uppdrag granskning.

I boken avslöjar en anonym källa med insyn i det nätverk av matchfixare som de senaste åren riggat en lång rad matcher i Sverige tjänat mångmiljonbelopp på det allsvenska mötet Halmstad–Mjällby, som spelades på Örjans Vall i Halmstad den 21 oktober 2013.

Enligt uppgifter i boken ska en person i nätverket med kontakter i pokervärlden rest till Dubai och med hjälp av lånade pengar satsat en miljon kronor på matchen via spelbolag i Asien.

Halmstad vann matchen med 1–0 efter att ha avgjort med en straffspark i slutet av andra halvlek. Enligt den anonyma källan tjänade matchfixarna fem miljoner kronor, men vinsten blev upphov till en konflikt mellan matchfixarna, vilket bland annat mynnade ut i att en bil, som kördes av en av de inblandade, sprängdes i luften.

– Det var rena kriget, säger den anonyma källan i boken.

Matchen mellan Halmstad och Mjällby hör inte till dem som polisanmälts. Däremot har polisen riktat misstankar mot spelare i Mjällby. I boken “Matchfixarna” avslöjas hur en av de personer som dömts för matchfixning i Sverige kontaktar en av Mjällbys spelare samtidigt som polisen har spaning mot matchfixaren.

På polisens hemliga avlyssning hörs matchfixaren föreslå ett möte hemma hos Mjällbyspelaren, som accepterar. Spelaren har aldrig varit delgiven misstanke om brott.

Uppgifterna om den riggade matchen och misstanken mot spelare i Mjällby framkommer också i en annan aktuell bok. I “Alkisbarn” skriver Aftonbladetjournalisten Robert Laul om hur matchen mellan Halmstad och Mjällby liksom två andra allsvenska matcher “gick matchfixarnas väg”. Enligt Laul ska fyra spelare från Mjällby och Kalmar levt under påtryckningar från matchfixarna runt 2013.

En elitspelare, som hösten 2013 stängdes av på grund av matchfixning av sin dåvarande klubb Landskrona BoIS, berättade senare inför Uppdrag gransknings dolda kamera om hur han varit med och riggat matcher i allsvenskan och hur han och hans nätverk kontrollerade en rad spelare i allsvenskan och Superettan.

Ledare och spelare i Mjällby har reagerat starkt på uppgifterna om misstänkt matchfixning i klubben.

– För jävligt att Mjällby AIF skadas på det här sättet, säger målvakten Mattias Asper till Blekinge Läns Tidning.

Till samma tidning säger Lasse Jacobsson, som då var tränare för Mjällby:

– Det här är nog ett större problem än man kan tro. Det är tragiskt, men det är den verklighet vi verkar leva i. Det är oerhört svårt att bevisa, men om man som spelare blir utsatt för påtryckningar är det viktigt att träda fram.

Den aktuella matchen kommenterar Jacobsson så här:

– Jag minns bara att det var väldigt struligt med allting. Vi hade problem med skador och sjukdomar och fick hämta spelare med kort varsel.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.