Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Upplagt för strid om ny SOK-ordförande

Foto: Henrik Montgomery/TT

Göteborg. Det är upplagt för strid kring posten som ordförande i Sveriges olympiska kommitté. Detta sedan Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson på tisdagskvällen blandat sig i spelet. Han ser ut att utmanas främst av Ericssons koncernchef Hans Vestberg. Även Per Palmström och Bengt Jönsson från SOK:s styrelse är nominerade.

För två veckor sedan meddelade SOK:s ordförande Stefan Lindeberg överraskande att han avgår. Beskedet väckte förvåning eftersom 66-årige Lindeberg, som suttit i styrelsen i 29 år och varit olympisk bas sedan 2000, hade ett år kvar på sin mandatperiod och förväntades vara kvar till 2017.

Bara timmarna innan nomineringstiden gick ut vid midnatt på tisdagen sällade sig ett sensationellt namn till gruppen av nominerade kandidater. Björn Eriksson, som så sent som förra våren valdes till ordförande i RF, kan komma att ta över ordförandeklubban även inom SOK och skulle i så fall basa för Sveriges två mäktigaste idrottsorganisationer.

– Det är riktigt. Nyckelfrågan är om medlemmarna vill ha en personalunion, det är medlemmarna som bestämmer och inte jag, säger Eriksson till SVT.

Det handlar alltså inte om en sammanslagning mellan RF och SOK, men Eriksson ser fördelar med delad ordförande.

– Att man hela tiden drar åt samma håll. Ska man ha igenom en OS-ansökan är det en fördel att ha en idrottsrörelse som drar åt samma håll. Detsamma när det gäller elitsatsning och utbildning bland annat. Det är inte helt fel att ha personalunion på åtminstone en av stolarna, säger han till SVT..

Under tisdagen stod det klart att även Bengt Jönsson från simningen och Per Palmström från fäktning, både medlemmar av SOK:s styrelse nominerats till att ta klivet upp som ordförande, men den starkaste utmanaren till Björn Eriksson ser ut att bli en av svenskt näringslivs tyngsta namn, Ericssons koncernchef Hans Vestberg, tillika ordförande i Svenska handbollsförbundet.

– Hans är en genuin idrottsperson med fantastiska ledaregenskaper och han vill kandidera, så vi tycker att det är ett jättebra förslag, säger Christer Thelin, VD i Handbollsförbundet, som nominerat Vestberg.

Foto: Christine Olsson/TT
Hans Vestberg. Foto: TT

Med sin framskjutna position inom näringslivet passar Vestberg väl in på den profil som bland annat Stefan Lindeberg sagt sig vilja ha på sin efterträdare. Starka sponsorer har blivit en viktig del av SOK:s finansiering.

Det är nu upplagt för strid på årsmötet den 19 april. Stefan Lindebergs beslut om att avgå, som han meddelade vid ett styrelsemöte den 12 mars, kom överraskande för de allra flesta, inklusive valberedningen, som får mindre än en månad på sig att presentera sitt förslag till ersättare.

Den korta nomineringsprocessen har väckt kritik från flera av medlemsförbunden. Svenska fotbollförbundet har i ett brev till SOK krävt att ordförandevalet ska skjutas upp till i maj. Valberedningens ordförande Walter Rönmark säger att man gett Stefan Lindberg och styrelsen flera förslag om hur valet ska kunna senareläggas, men inte fått gehör.

– Därmed får vi arbeta efter de förutsättningar som nu finns och därför har vi väldigt kort tid på oss, säger Rönmark.

Ordförandevalet är ett fyllnadsval och den nye ordföranden ska väljas på ett år.

– Men vi arbetar på en långsiktig lösning och tänker oss att den som blir vald ska sitta kvar även efter årsmötet nästa år, då en ordförande ska väljas på fyra år, säger Rönmark.