Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/uppskjutet-em-skapar-fragetecken-kring-veteraner/

Sport

Uppskjutet EM skapar frågetecken kring veteraner

Caroline Seger debuterade i A-landslaget mot Tyskland 2005.
Caroline Seger debuterade i A-landslaget mot Tyskland 2005. Foto: Adam Ihse/TT

Sverige kan ha tagit ett stort steg mot EM efter kvalmatcherna mot Ungern och Island, men kommer landslagsveteranerna att finnas med i det uppskjutna slutspelet om knappt två år?

– Det är svårt att stå här och sia om det i dag, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Coronapandemin har kastat om förutsättningarna rejält i idrottsvärlden och inte minst för det svenska damlandslaget i fotboll, som på torsdagen ställs mot Ungern i EM-kvalet i Göteborg.

Det dröjer nästan två år innan EM-slutspelet i England avgörs. Flytten av OS i Tokyo till 2021 gjorde att EM fick maka på sig till sommaren 2022.

Målvakten Hedvig Lindahl, 37, mittbacken Nilla Fischer, 36, och lagkaptenen Caroline Seger, 35, har tillsammans 556 landskamper och det känns som att de varit med i en evighet. Frågan är om förbundskapten Peter Gerhardsson kommer att ha tillgång till sina veteraner i EM-slutspelet.

Caroline Seger säger att det är svårt att sia om.

– Det är långt kvar och för min del gäller det bara att hålla kroppen i trim och prestera bra fotboll, så får vi se var man är då, säger hon.

Hon debuterade i A-landslaget 2005 med ett inhopp mot Tyskland i Algarve Cup. Torsdagens EM-kval blir landskamp nummer 205 för den slitstarka spelfördelaren och hon närmar sig i rask takt Therese Sjögrans rekord med 214.

OS i Tokyo nästa sommar hade kunnat vara en naturlig slutpunkt, men Seger utesluter inte en fortsättning och drivs av en önskan om att alltid prestera på 100 procent av sin förmåga på varje träning och match.

– Jag nöjer mig inte med att leva på det förflutna. Jag vill framåt hela tiden och det är min största drivkraft, säger Rosengårdsspelaren.

Är det fortfarande lika roligt?

– Nej, säger hon och skrattar åt en ganska dum fråga.

– Jo, det är det och det är väl också en stor del till att man håller på. Jag tror inte att man hade orkat om man inte tyckt att det här var det bästa man kunde göra.

Hedvig Lindahl missar EM-kvalet på grund av skada. Nilla Fischer är tillbaka efter att ha petats i våras i truppen till Algarve Cup. Nu är mittbacken fast besluten om att återta sin plats i startelvan. Slutet på karriären tänker hon inte på.

– Allting har ett slut och den dagen kommer, men det är ingenting jag funderat på eller funderar på just nu, säger Fischer.

Kosovare Asllani och Linda Sembrant under onsdagens träning i Göteborg.
Kosovare Asllani och Linda Sembrant under onsdagens träning i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Linda Sembrant tillhör också landslagets gamla garde. Juventusförsvararen har fyllt 33 år och lämnade onsdagens träning med foten i paket. Hon förklarade lugnande att det bara var en ”vanlig smäll”, sådana som det blivit många av i en lång karriär, och att hon räknar med spel mot Ungern, men att man inte kan veta hur det ser ut två år framåt i tiden.

– Det går inte att ta något för givet, men i dagsläget känner jag mig i bra fysisk form, säger Sembrant.

Peter Gerhardsson, som förlängt sitt kontrakt över VM 2023, säger att han inte tänkt så mycket på ett uppskjutet EM-slutspel eller vilka spelare som kommer att vara tillgängliga, utan att han mest är frustrerad över att det inte varit några landskamper på länge.

Han har heller inte funderat kring om det inte skulle bli något OS nästa år och damerna därmed skulle få tre mästerskapsfria år eller på att torsdagens motståndare Ungern saknade tio spelare vid samlingen i söndags på grund av coronasmitta.

Däremot har han grunnat på vem av Jennifer Falk och Zecira Musovic som ska vakta målet i Hedvig Lindahls frånvaro.

– Vi har i stort sett bestämt oss, säger Gerhardsson hemlighetsfullt.

Sverige besegrade Ungern på bortaplan med 5–0 och leder EM-kvalgruppen på samma poäng som Island.

Läs också:

Matchguide: Allt inför Sverige–Ungern

Landslaget vill knäböja inför matchen

Gerhardsson inför kvalmatchen: ”Alla 25 i full träning”

Ämnen i artikeln

Fotboll
Västsverige
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt