Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/uppskjutet-paralympics-skapar-oro-bland-aktiva/

Sport

Uppskjutet Paralympics skapar oro bland aktiva

Bordtennisspelaren Anna-Carin Ahlquist skulle jaga ett nytt guld vid Paralympics i sommar.
Bordtennisspelaren Anna-Carin Ahlquist skulle jaga ett nytt guld vid Paralympics i sommar. Foto: Jonas Lindkvist

Även sommarens Paralympics i Tokyo skjuts upp. Det meddelade International Paralympic Committee (IPC) strax efter OS-beskedet från IOK. Johan Strid, generalsekreterare i Svenska parasportförbundet, oroas över de aktivas ekonomiska situation.

Paralympics skulle ha genomförts 25 augusti–6 september. Liksom OS skjuts tävlingarna framåt till nästa år. Johan Strid säger att det är att det är ett bra beslut eftersom det funnits mycket osäkerhet kring hela situationen. Samtidigt förklarar han att det skapar en oro för det idrottsliga.

– Vi har aktiva som har planerat fram till augusti 2020 och vars pengar tar slut efter det. Marknaden för att hitta nya kommersiella partners är, för att uttrycka sig försiktigt, svårförutsägbar just nu, säger Strid och syftar på coronakrisen.

Han tillägger att ingen av förbundets sponsorer skickat budskap om att man på grund av den rådande ekonomiska situationen skulle vilja ompröva sitt samarbete.

– Men det är klart att när vi nu får ett års föreberedelsekostnader till skapar de utmaningar både ekonomiskt och praktiskt. Det här är någonting som vi måste lösa, säger Strid.

Tidigare i år meddelade Parasportförbundet att man ställer in Special Olympics i Östersund och Åre 2021 på grund av ekonomiska orsaker. Bland annat uteblev det offentliga stödet.

Parasporten skulle ha haft ett 40-tal aktiva i Tokyo. Strid tror inte att det finns någon som ifrågasätter beslutet om att skjuta upp tävlingarna, men säger att det samtidigt finns en stark oro över vad beskedet kommer att betyda för den egna satsningen.

– Nu måste vi föra en diskussion med Riksidrottsförbundet och regeringen kring hur vi ska lösa det här. Det ska vi göra samordnat med Sveriges olympiska kommitté. Där måste vi också lyfta fram de särskilda förutsättningar som våra fantastiska aktiva och medaljhopp har. Vår situation är svårare i grunden och den blir inte lättare av det här, säger Strid.

Ser du att detta stöd skulle tas fram utanför de 500 miljoner kronor som regeringen har anslagit till idrotten?

– Det kan jag inte uttala mig om. 500 miljoner är väldigt mycket pengar. Å andra sidan är det otroligt mycket verksamhet som ska kompenseras. Låt oss ha en ärlig och öppen diskussion med idrotten och regeringen om det här.