Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

USA-läger kan avgöra Kallurs OS-dröm

Foto: Emil Langvad/TT

På onsdag åker Susanna Kallur på träningsläger i Florida.

Då står häckarna på löparbanan och det blir fyra veckor som kan avgöra hennes OS-satsning. Kommer benet att klara påfrestningen?

– Detta blir ett viktigt läge i förberedelserna eftersom det är kort tid kvar till OS, säger hon, och avslöjar att hon redan har tränat med häckar.

– Jag ville testa med några höga häckar för att få klippet i löpningen och det kändes bra.

Susanna Kallur sprudlar av glädje och optimism. Borta är den oro som präglade de första dagarna av hennes tävlingscomeback i januari. Då vittnade hon om sin fruktan för bakslag efter sprintloppen utan häckar. Nu berättar hon om rådet från sin mentale rådgivare som betytt mycket:

– Jag tänker på hur det är att gå över en frusen sjö. Det är mer energikrävande att vara rädd för att isen ska brista istället för att njuta av promenaden, säger hon.

– Än så länge njuter jag varje dag och nu ska det blir både roligt och inspirerande att komma iväg på lägret.

Vintern har handlat om rena sprintlopp för att få fart och tävlingskänsla. Kroppen har hållit och nu går hon in i nästa skede. Under de fyra veckor långa träningslägret vid IMG Acadamy i orten Bradonton, söder om Tampa, blir det mycket häckträning.

Tränaren Torbjörn Eriksson säger att det inte finns tid att vänta med häckarna om OS-drömmen ska bli verklighet. Men han betonar vikten av försiktighet. Kallur och Eriksson har lärt sig av fjolåret då de ökade häckträningen för snabbt innan comebackförsöket i Karlsruhe för drygt ett år sedan. Strax därpå kom smärtan i hennes ben.

– Det var en nyttig läxa som vi nu tar lärdom av. Den här gången tränar hon klokare, säger Torbjörn Eriksson.

Susanna Kallur har inte några problem med benet nu. Hon berättar att i dag handlar häckträningen om löpning över lägre häckar för att få rytmen.

– I Florida kommer jag både att träna med flera och lägre häckar för uthålligheten samt högre, fast färre häckar, för att få känslan och rätta klippet i steget. Efter vinterns tävlingar känns det som jag har snabbheten. Det är tryggt att veta, säger Susanna Kallur.

Men hon inte vill avslöja sina konkreta mål för att lägret ska kännas helt lyckat.

– Vi har ett drömscenario och en planering. I den räknar vi också med att det kan bli mindre bakslag. Mer vill jag inte avslöja nu.

Det enda vi vet är att senast den 11 juli ska hon ha klarat kvaltiden 12,80 på 100 meter häck för få tävla i OS. Juni blir alltså en avgörande månad för 35-åriga Kallur, som erkänner att hon får speciella känslor när hon tänker på OS i Rio de Janeiro:

– Jag får en känsla av skräckblandad förtjusning kombinerat med spänning och förväntan. Det här är en riktig resa för mig.

Fakta. Susanna Kallur

Ålder: 34 år.
Bor: Falun.
Främsta meriter: EM-guld 2006, EM-guld inomhus 2005, 2007. Världsrekordinnehavare 60 m häck inomhus, 7.68. Personbästa 100 m häck: 12.49.
Skadehistorien:
2008: Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.
2009: Rehabträning.
2010: Comebackförsök 1: Maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League topptid på 100 m häck (12.78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.
2011: Rehabträning.
2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.
2013: Födde dottern Majken. Rehabträning.
2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand 100 meter. SM, 100 meter (försök + final). Nya skadeproblem. Rehabträning och uppbyggnadsträning.
2015: Comebackförsök 3: 31 januari i Karlsruhe, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.
2016: Comebackförsök 4: Falun, 60 meter. Gick bra. Två veckor senare gjorde hon comeback i landslaget i samband med Nordenkampen i Växjö. Hon sprang 60 meter på 7.35, bara tre hundradelar över VM-kvalgränsen. Det bästa: Hon kände inget av skadan och har därefter fokuserat sig på häckträningen.
Aktuell: Åker nu på fyra veckors träningsläger i Florida.