Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

USA:s guldhopp: En 17-åring som hatar snö

Chloe Kim i halfpipen i X-Games, arkivbild.
Chloe Kim i halfpipen i X-Games, arkivbild. Other: Sandra Mailer/REX

Tampa. Hon är född vid Stilla Havs-kusten i södra Los Angeles och hon hatar snö. Vid 17 års ålder är Chloe Kim redo att bli det nya amerikanska ansiktet utåt i snowbord när hon nu återvänder till sina föräldrars hemland för att ta OS-guld.

Född i Long Beach och hatar snö.

Det är väl egentligen inte alls någon bra start för en idrottare som förväntas ta alla med storm och vinna OS-guldet i halfpipe i Pyeongchang.

Men Chloe Kim har redan vunnit allt som går att vinna, utom OS. Men det beror kanske mer på att hon hittills aldrig tävlat i OS. Fyra gånger har hon tagit guld i X Games och i ungdoms-OS har det blivit två guld.

Hon började åka snowboard som fyraåring i en resort i Mountain High hemma i Kalifornien. Hon tävlade första gången som sexåring och mellan åtta och tio år tränade hon i Valais i Schweiz innan hon återvände hem till Kalifornien igen.

I Schweiz bodde hon hos sin moster Sun Hwa-Kim.

– De trodde väl att jag skulle må bra av att bo utomlands. Eller också var de bara trötta på mig. Jag vet fortfarande inte vilket det var, sa Chloe om sina föräldrar i en intervju med Sports Illustrated inför OS.

Chloe Kim på en presskonferens inför OS.
Chloe Kim på en presskonferens inför OS. Foto: Florian Choblet/AFP

Men faktum är att det var på sluttningarna i Alperna hon hittade en egen tillfredställelse med att åka. Tidigare hade det mest varit efter påtryckningarna från pappan.

Sedan 2013 har hon tävlat för USA:s landslag. Hon var för ung för att få åka till Sotji för fyra år sedan, även om hon självklart hade platsat i OS-laget.

Chloe berättar att det var hennes pappa Jong Jin som ville få hennes mamma Boran att börja åka snowboard. Pappan använde då fyraåringen som lockbete.

– Pappa ville åka med mamma, kanske för att krydda deras förhållande. Då använde han mig och sa till mamma att ”titta ditt barn håller på med en farlig sport men hon har inte stöd av sin kärleksfulla mamma”. Vad är det för föräldrar, frågar sig Chloe till Sports Illustrated.

– Men hon hatade det. Jag hatade det inte lika mycket, så det slutade med att det blev jag och pappa som åkte. När jag var sex år åkte jag ifrån honom och fick sitta och vänta vid liften.

Men hur var det där med snön egentligen?

– Jag hatar den och jag hatar att bli kall. Börjar jag frysa om händerna går jag in för att värma dem och då stannar jag kvar där. Jag är en mes, säger den frispråkiga 17-åringen till Sports Illustrated.

Trots avogheten mot miljön där hon tävlar har hon nått stora framgångar där, för det är också en målmedveten tjej.

Så här berättade hon om när hon gjorde slut med sin kille sedan ett och ett halvt år och medger att det var något av ett karriärsbeslut:

– Jag fick höra en del rykten om honom och där jag är just nu vill jag inte hålla på och oroa mig kring sådant. Så jag gjorde slut.

Chloe spås en lysande framtid och spås bli damernas motsvarighet till Shaun White, amerikanen som vann OS-guld i halfpipe både 2006 och 2010.

Chloe Kim är bara 1,65 lång och väger 52 kilo och har omdefinierat vad som är möjligt att göra i en halfpipe. Hon är till exempel den enda kvinnan som gjort två raka rotationer i tre varv, så kallade 1080:s, efter varandra. Det gjorde hon redan som 15-åring i US Snowboarding Grand Prix.

Snowboardikonen White, som älskar att se sin landsmaninna tävla, säger att 17-åringen påminner honom om sig själv.

– Det handlar inte om ett enda trick utan hennes sätt att få ihop hela åket. Hon får bra höjd i början, gör svåra trick i mitten och avslutar strålande, säger han.

Bakgrunden är lika för Kim och White. Den senare växte upp i San Diego, nära gränsen till Mexiko i södra Kalifornien.

Kim växte upp i Torrance strax söder om Los Angeles och på lördagarna bar pappan ut sin sovande dotter till bilen och körde fem-sex timmar till Mammoth Mountain öster om San Francisco.

Numera har Chloe tjänat så bra att hon precis köpt sin första egna bostad. I Las Vegas.

Hon har också investerat i ett lägenhetskomplex i Sydkorea, men föräldrarna ser till att pengarna inte rinner i väg. Hon har en begränsning på 500 dollar på sitt betalkort och säger så här om pengar:

– Jag har definitivt lärt mig värdet av en dollar. Det är exakt 100 cent.

I snowboardvärlden är hon redan en superstar. Nu väntar en ny gigantisk olympisk publik över hela världen på att få se Kims konster.

Chloe själv tar OS-debuten med stort lugn.

– Det känns i luften, OS är annorlunda. Jag vet inte varför. Pipen är lika stor som annars, jag kör på samma brädor som jag brukar och möter ungefär samma medtävlare. Men OS är OS och jag vet att det är en stor grej.

– Men jag brukar klara av förväntningar bra. Jag bara vänder på det och tänker på det som något positivt. För i slutändan skulle ju inte folk förvänta sig att jag skulle vinna om jag inte hade en stor chans att göra det. Det är bra, eller hur?

Hennes pappa Jong Jin kom som emigrant till södra Kalifornien från Sydkorea som ung med 800 dollar på fickan. Han köpte en begagnad bil och började jobba på en bensinmack.

Efter några dagar frågade en av hans arbetskamrater om han kunde få skjuts hem. Det slutade med att ”kamraten” stal hans bil och resten av pengarna han hade kvar.

Jong Jin Kim tog ett nytt jobb med minimilön, men jobbade upp sig och sparade pengar så han kunde köpa ett tvåfamiljshus där han kunde hyra ut övervåningen.

Chloe har satsat allt på snowboard de senaste åren och skött skolan på distans via internet.

–  Jag tror jag var på skolan en gång förra året. Då var det för att lämna presenter till mina lärare. Typ lite choklad från Schweiz för att de inte skulle hata mig så mycket.

När hon landade sin 1080 första gången lyssnade hon på ”Roses” av Chainsmokers på så hög volym att hon inte hörde snön har hon berättat. Men hon gillar också att åka till hiphop, deprimerande ballader och country.

En eller två dagar före tävlingen i Pyeongchang bestämmer hon vad det blir för OS-musik.

Där kommer Chloe också att ställas mot sin stora inspirationskälla, 34-åriga Kelly Clark. Hon kör i sitt femte OS och vann halfpipe i Salt Lake City för 16 år sedan. Hon tog också brons både 2010 och 2014.

– Hon har varit fantastisk för mig. Hon finns där alltid för mig. Hon har gjort allt och det finns bokstavligt talat inget som hon inte kan och vet, säger Chloe om sin mentor.

Kelly slog den då 13-åriga Chloe med ytterst liten marginal i X Games 2014. Ändå beskriver Chloe deras ”konkurrens” så här:

– Jag har alltid känt att hon varit tävlingslysten mot mig och jag har aldrig känt så mot henne. Eller egentligen inte mot någon annan heller. Det stressar bara upp en.

Men visst finns det en konkurrens mellan dem. När Sports Illustrated frågade Kelly Clark om att medverka i reportaget om Chloe Kim, tackade hon nej. Hon ville fokusera på sin egen träning inför OS.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.