Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/usas-vm-lag-hart-coronadrabbat-18-spelare-smittade/

Sport

USA:s VM-lag hårt coronadrabbat: 18 smittade

USA:s förbundskapten Robert Hedin har testat positivt för coronaviruset. Totalt har 18 spelare och ledare lämnat positiva test, bara dagar före handbolls-VM.
USA:s förbundskapten Robert Hedin har testat positivt för coronaviruset. Totalt har 18 spelare och ledare lämnat positiva test, bara dagar före handbolls-VM. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

På onsdagen inleds handbolls-VM i Egypten men flera landslag har fått in coronasmitta i trupperna. Bland dem hårt drabbade USA samt Sveriges premiärmotståndare Tjeckien.

– Vi har inget försvar men vi har en målvakt, säger USA:s förbundskapten Robert Hedin.

USA ska i sin första match på torsdag möta Österrike och på lördag väntar Norge, är det tänkt. Men under lagets uppladdning i Danmark har 18 spelare och ledare testat positivt för coronaviruset.

Bland dem med positiva testresultat finns lagets svenske förbundskapten Robert Hedin.

– Det är otroligt tungt, säger Hedin till norska Aftenposten.

Förbundskaptenen berättar för tidningen att laget testat sig kontinuerligt.

– Vi tror att en av dem som kom från USA har haft med sig smittan, men vi vet inte.

Enligt Hedin grät flera av spelarna när de fick testsvaren.

För Aftonbladet berättar Hedin om ett pågående kaos.

– Två spelare testade positivt i början på samlingen och de isolerade vi direkt. Sedan har alla testat negativt på alla snabbtester vi gjort. Vi gjorde ett pcr-test i går morse (måndag) och i väntan på de svaren, innan vi tränade på kvällen, körde vi snabbtest igen och alla var negativa då också. Sedan fick vi svaren från pcr-testet på kvällen och då var 18 positiva.

– Så de här snabbtesterna kan man kasta i soptunnan, fortsätter Hedin och berättar att truppen gjort nya pcr-test för att försäkra sig om att måndagens stämmer.

Just nu ser det ut som att USA kan skicka 12 spelare till Egypten på onsdagen. Om laget, som har stora ambitioner att höja sig internationellt, kan inleda VM dagen efter återstår att se. Det blir i alla fall utan Robert Hedin, som måste invänta ett negativt resultat innan han kan sätta sig på ett plan.

I Sverige har två spelare, Anton Lindskog och Albin Lagergren, testat positivt och saknades därför när Blågult på tisdagen flög till Egypten.

Värre är det för Sveriges premiärmotstånd Tjeckien. Nio spelare och sex ledare har testat positivt för covid-19 under samlingen inför VM, enligt Radiosporten som hänvisar till uppgifter i tjeckisk tv.

Även Brasilien rapporterar smitta, enligt Aftonposten ska en spelare och fyra ledare ha testat positivt.

Nordmakedonien är första reservnation om något lag inte kommer till spel i VM.

Ämnen i artikeln

Handbolls-VM
Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt