Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/utan-caster-semenya-ar-ajee-wilson-favorit-har-varit-som-i-ett-vacuum/

Sport

Utan Caster Semenya är Ajee Wilson favorit: Har varit som i ett vacuum

Foto: Jessica Gow/TT

DOHA. Efter att ha sprungit i skuggan av Caster Semenya är hon plötsligt favorit till VM-titeln på 800 meter.

– Hela min karriär har varit som i ett vakuum sedan 2013, säger Ajee Wilson.

En tysk dokumentärfilm har satt ny fart på debatten om könsreglerna för kvinnliga elitidrottare.

Kontroversen kring Caster Semenya och Internationella friidrottsförbundets beslut att inte låta sydafrikanskan och andra kvinnor med XY-kromosomer och höga testoreronnivåer starta i Doha var det stora samtalsämnet under VM:s premiärdag.

Ajee Wilson är löparen som tjänar på förbudet. Plötsligt är alla tre medaljörerna på 800 meter från OS i Rio borta: Caster Semenya, Francine Niyonsaba, Burundi, och kenyanska Margaret Wambui. Nu är amerikanskan favorit till VM-titeln.

I den mixade zonen på Khalifastadion, där aktiva möter massmedierna, är det inte så många 800-meterslöpare som vill tala om Caster Semenya efter försöksheaten.

Svenskan Lovisa Lindh, som blev utslagen, meddelar att hon inte har något att säga om fallet.

Norskan Hedda Hynne säger att IAAF har fattat sitt beslut och att hon inte har några kommentarer.

Ajee Wilson däremot tycker inte att det är svårt att prata om det, men hon tar inte ställning för eller emot.

– Jag har blivit frågad så många gånger om Caster och jag svarar alltid på samma sätt. Jag försöker att kontrollera de saker jag kan kontrollera. Men visst hela min karriär har varit som i ett vakuum på grund av det här, säger Wilson och medger att det är en komplicerad fråga.

Framför allt Caster Semenyas dominans har gjort att hon aldrig nått de stora internationella framgångarna, även om det blev en bronsmedalj vid VM i London, där Semenya vann före Niyonsaba.

Semenya vann alla de 30 800-metersfinaler hon ställde upp på mellan 2016 och juli 2019. Sedan dess har Wilson fyra raka och är nu en av VM:s största guldfavoriter.

Hon ser inte längre ryggtavlan på sina värsta konkurrenter.

– Att Caster inte är med längre har definitivt förändrat min löptaktik, säger Wilson, som inte känner någon direkt glädje över att de värsta konkurrenterna inte deltar på VM.

Hon mer konstaterar att det är ett faktum.

De som inte får vara med är av naturliga skäl upprörda.

Caster Semenya har aldrig accepterat IAAF:s resonemang och beslut om att hon måste medicinera för att sänka sina testosteronnivåer. Margaret Wambui är också upprörd.

– Det här var min karriär, min talang och mitt levebröd. Helt plötsligt är allt blockerat. Det har påverkat mig mycket, sade OS-trean till Olympic Chanel efter IAAF:s beslut.

Kenya har också tvingats att stoppa ytterligare ett medaljhopp på 800 meter från att tävla i VM. 19-åriga Jackline Wambui vann de kenyanska uttagningarna, men nu får hon inte åka eftersom hon inte gått med på att låta testa sig.

Hur många löpare som är stoppade på grund av IAAF:s beslut är oklart. Desto mer klart är att det väcker starka känslor och olika åsikter i idrottsvärlden.

Kritiken riskerar att öka efter att det tyska tv-bolaget ARD visat sin dokumentär kring den ugandiska löparen Annet Negesa. medaljör vid junior-VM 2010. Hon är en av fyra unga kvinnor som ingått i en IAAF-studie kring elitidrottare med högt testosteron och internationella framgångar.

I dokumentären berättar hon om hur hon gått med på att sänka sitt testosteron, men att hon opererades mot sin vilja. Negesa förklarar att hon blev tillsagd att de bara skulle ge henne en injektion, som skulle ta bort testosteronet från hennes kropp.

– Jag vaknade upp på morgonen och hade operationsärr, berättar hon i dokumentären, som visades i SVT på fredagen.

Påståendet att hon opererats mot sin vilja tillbakavisas av IAAF. Enligt studien ska kvinnorna frivilligt ha gått med på att göra kirurgiska och medicinska ingrepp.

Men Steve Cornelius, tidigare i IAAF:s disciplinära kommitté, är av en annan uppfattning.

– Det är rena övergrepp. Det fanns inga medicinska skäl till ingreppen. De gjordes enbart av sportsliga skäl. Jag hävdar att det är brottsligt, säger han i dokumentären.

Läs mer: Professorns kritik mot Semenyadomen: Rent fusk