Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Utbredd matchfixning i topptennisen

Matcher i Wimbledon ska ha varit uppgjorda, avslöjar BBC och BuzzFeed.
Matcher i Wimbledon ska ha varit uppgjorda, avslöjar BBC och BuzzFeed. Foto: AP

Tennisvärlden skakas av uppgifter om utbredd matchfixning på toppnivå. Matcher i Wimbledon ska ha fixats och bland de misstänkta spelarna finns Grand Slam-vinnare. Det avslöjar BBC och Buzzfeed News.

Under de senaste tio åren har 16 spelare rankade bland topp-50 flera gånger anmälts för misstänkta läggmatcher. Men spelarna, bland dem Grand Slam-vinnare, har fått fortsätta att tävla.

I dokumenten som BBC och BuzzFeed fått ta del av ingår en utredning från 2007 som avslöjar att spelsyndikat i Ryssland, norra Italien och Sicilien tjänat hundratusentals pund på uppgjorda matcher. Tre av de matcherna spelades i Wimbledon.

Åtta av de spelare som misstänks för matchfixning ska spela i Australian Open, som börjar på måndag, skriver BBC.

Spelarna misstänks för att ha lagt sig i matcher där det spelats på att de skulle förlora.

Trots anmälningarna till tennisens särskilda organ som utreder spelrelaterat fusk, TIU, så har inga av spelarna stängts av eller bötfällts. Mer än hälften av dem kommer att spela i Australian Open som inleddes natten till måndagen, svensk tid.

Världsettan Novak Djokovic erkänner att han 2007 fick ett erbjudande om att tjäna motsvarande 1,7 miljoner kronor om han förlorade en match i första omgången i ATP-turneringen i S:t Petersburg.

– Vi förkastade det direkt. Jag fick aldrig ens frågan direkt till mig, säger Djokovic enligt AFP.

– Det kändes hemskt, för jag vill inte bli kopplad till sånt här.

De nu läckta dokumenten är ett resultat av en utredning som inleddes efter en misstänkt läggmatch mellan den förre ryske världstrean Nikolaj Davydenko och argentinaren Martín Vassallo Argüello i polska Sopot 2007. Båda friades, men den hemliga rapporten som lämnades till spelarorganisationen ATP året därpå innehöll detaljerad information om misstänkt matchfixning som knutits till spelsyndikat i Ryssland och Italien.

Personerna bakom rapporten ansåg att 28 spelare borde utredas närmare för misstänkta kopplingar till syndikaten.

– Där fanns en kärna på ungefär tio spelare som vi trodde var de vanligaste förövarna och roten till problemet, säger Mark Phillips, som var en av utredarna, till BBC och Buzzfeed.

– Bevisen var verkligen starka.

Men varken ATP eller TIU, som bildades 2008 för att motarbeta fusk inom tennisen, har enligt BBC och Buzzfeed utrett de aktuella spelarna. Flera av personerna har anmälts igen under senare år och nya misstänkta har tillkommit utan att åtgärder vidtagits.

– Vi gav dem alltihop fint inslaget och de vidtog inga åtgärder alls, säger Mark Phillips.

– De kunde ha blivit av med ett nätverk av spelare vilket nästan helt hade rensat upp sporten.

Vid en presskonferens i Melbourne tillbakavisar ATP:s chef Chris Kermode anklagelserna om att tennisorganisationen skulle ha dolt matchfixning, uppger AFP och Reuters.

– Vi döljer ingenting. TIU har sedan starten 2008 vunnit 18 fall, där sex har gett livstidsavstängningar. BBC och Buzzfeed rapporterar till händelser som skedde uppemot tio år sedan. Vi utreder, som alltid, all ny information, säger Kermode.

Fakta. Svarta listan

Hösten 2011 läckte Tennis Integrity Units lista över totalt 41 tennisspelare som står under sträng bevakning och som misstänks vara inblandade i matchfixning, uppger Idrottens Affärer. Utredningarna gav dock ingenting – ingen av spelarna kunde bedömas skyldig till matchfixning. 14 av de 20 mest misstänkta spelarna är fortfarande aktiva, uppger Idrottens Affärer, och nämner följande namn:

Philipp Kohlschreiber, Potito Starace, Andreas Seppi, Fabio Fognini, Janko Tipsarevic, Teymuraz Gabashvili, Jevgenij Korolev, Filippo Volandri, Victoria Azarenka, Agnieszka Radwanska, Francesca Schiavone, Sara Errani, Maria Kirilenko och Kateryna Bondarenko.

Källa: Tennis Integrity Unit och Idrottens Affärer

Fakta. Granskade med algoritm

Buzzfeed och BBC har byggt sin granskning på läckta dokument och en stor mängd intervjuer.

Dessutom har Buzzfeed med hjälp av en algoritm analyserat spel på 26.000 matcher som spelats de senaste sju åren.

Algoritmen identifierade 15 spelare som regelbundet förlorade matcher där ett omfattade spelande på ett visst resultat hade haft en påfallande stor inverkan på oddsen – en varningsflagga om att det kan röra sig om matchfixning.

Källa: Buzzfeed