Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Uteslutning drabbar svenska taekwondospelare

Foto: Ng Han Guan/AP

Svenska taekwondoförbundet känner sig bakbundet efter uteslutningen från Europeiska taekwondounionen ETU. Något formellt besked har inte kommit – men aktiva drabbas redan.

Tolv svenska taekwondospelare skulle åka till Nordamerika för att tävla i US Open med start onsdag och Kanada Open veckan efter.

Sannolikt åker bara Sveriges två OS-klara taekwondospelare, Elin Johansson och Nikita Glasnovic, till tävlingarna eftersom de är undantagna från uteslutningen, som det svenska förbundet bara har informerats om via ETU:s hemsida.

Sverige tänker överklaga, men väntar på att få beslutet i hand.

– Idag har jag skickat ett meddelande till ETU och bett om ett formellt besked. Jag har inte hört någonting från dem ännu. Innan vi får ett formellt utlåtande kan vi inte göra någonting, säger Svenska taekwondoförbundets ordförande Johan Nilsson till TT.

– US Open är utanför ETU:s område. Vi utgår från att vi fortfarande är medlemmar i Internationella förbundet (WTF). De har inte hört av sig. Just nu är allt väldigt oklart, säger Johan Nilsson.

ETU har utan förvarning rivit upp överenskommelsen att Sverige ska skilja på WTF- och ITF-varianterna av taekwondo, med motiveringen att detta inte sker tillräckligt snabbt. Från svenskt håll menar men att detta inte kan ske förrän vid årsmötet i april.

Nordamerikatävlingarna är de första i en lång rad tävlingar som riskerar att drabba svenska aktiva.

Läs mer: Taekwondoförbundet uteslutet