Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Utmattad Stenersen till sjukhus – men Sverige ändå sexa i OS-genrepet

Martin Ponsiluoma (bilden) stärkte sina chanser till en plats i OS-laget med ännu en stark stafettinsats. Sämre gick det för Torstein Stenersen – som kollapsade efter sin sträcka i Ruhpolding.
Martin Ponsiluoma (bilden) stärkte sina chanser till en plats i OS-laget med ännu en stark stafettinsats. Sämre gick det för Torstein Stenersen – som kollapsade efter sin sträcka i Ruhpolding. Other: Robert Michael/AFP/TT

Torstein Stenersen skulle visa att han vill köra första sträckan i stafetten i OS.

Det gick så där.

Skidskytten kroknade helt i genrepet i tyska Ruhpolding, föll ihop i målområdet och fick föras till sjukhus i ambulans. 

Övriga svenskar körde dock upp laget – från 24:e till sjätte plats. 

Seger i söndags. Plats sex på fredagen.

De svenska skidskytteherrarna håller sig kvar i toppen inför OS-stafetten i Pyeongchang.

Men i genrepet i tyska Ruhpolding blev dramatiskt – och därtill hade landslagsledningen kastat om i laguppställningen.

Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström är givna OS-åkare. Men på fredagen var Nelin förkyld. Och den stora frågan under vintern har sedan varit vem som ska köra första sträckan.

Före jul testades Peppe Femling i Hochfilzen (Sverige fyra). I segerstafetten i Oberhof i söndags var Martin Ponsiluoma först ut – och på fredagen i Ruhpolding var det Torstein Stenersens tur.

Efter sitt andra skytte var Stenersen 13:e man i Tyskland, men på sista rundan stumnade 29-åringen helt, växlade som 24:a av 26 nationer – och kollapsade utmattad i målområdet.

Scenerna oroade. Svensken fördes till sjukhus i ambulans, men enligt uppgift från landslagsledningen rörde det sig mest som en försiktighetsåtgärd.

”Efter loppet klagade Torstein på att han tappat lite känsel i både fingrar och tår”, skriver Svenska skidskytteförbundet på sin hemsida och assisterande förbundskaptenen Mattias Nilsson fyller i:

– Vår tävlingsläkare ville att han skulle kollas upp och första prognosen löd att han skulle stanna kvar över natten för observation, men han kvicknade till så pass snabbt att han kommer delta på kvällens prisceremoni.

– Men vi följer självklart detta så de tester vi gjorde på sjukan inte visar något annat.

Sebastian Samuelsson tog hand om andrasträckan och körde upp Sverige till 14:e plats. I Nelins frånvaro var sedan Martin Ponsiluoma blixtinkallad till sträcka tre, och väl där stärkte 22-åringen sina OS-aktier på nytt.

Efter att bara behövt ta till ett extraskott växlade Ponsiluoma till Fredrik Lindström som sjua.

Till prispallen – där till sist Norge, Frankrike och Ryssland klev upp den här fredagen – skilde nästan två minuter. Men en stabil Lindström förde upp Sverige till sjätte plats.

– Man blev lite orolig för Torstein. Men bra att vi hämtade upp det, säger Lindström till TV4.

Biljetterna till OS fördelas efter helgens världscuptävlingar. Den 23 februari avgörs herrarnas stafett i Sydkorea.

Läs mer: Blåst och specialträning – då kan skidskyttarna skrälla i OS