Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/utredning-visar-brister-i-aiks-spelaraffarer/

Sport

Utredning visar brister i AIK:s spelaraffärer

Extern utredning visar att det funnits brister i AIK Fotbolls spelaraffärer under de senaste tio åren.
Extern utredning visar att det funnits brister i AIK Fotbolls spelaraffärer under de senaste tio åren. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

En advokatfirma riktar hård kritik mot AIK för sättet som klubben genomfört ett flertal spelaraffärer på de senaste tio åren och noterar flera avvikelser mot förmedlarreglementet och att styrelsen inte blivit korrekt informerad.

AIK Fotbolls ordförande Robert Falck betonar att inget brott begåtts och säger att styrelsen har fortsatt förtroende för mångårige klubbdirektören och sportchefen Björn Wesström.

Efter att DN avslöjat att AIK Fotboll anlitat ett brevlådeföretag, SPM Sport Agency, och andra mäkliga omständigheter kring Nabil Bahouis övergång från AIK till saudiska klubben Al Ahli 2015, beslutade klubben att en extern utredare skulle gå igenom de senaste tio årens spelaraffärer.

Advokatfirman Delphi har granskat tio stora AIK-övergångar sedan 2011 och kritiken mot klubben är hård:

AIK anses vid ett flertal tillfällen ha brutit mot gällande förmedlarreglemente.

Informationen i beslutsunderlag som lämnas till styrelsen har i flera fall avvikit från villkoren för den aktuella spelartransfern.

Många avtal med såväl agenter som andra klubbar innehåller otydliga klausuler och AIK förefaller i vissa fall ha drabbats av större kostnader.

Juristerna konstaterar att AIK i flera fall använt agenter som företrätt både klubb och spelare, vilket kunnat skapa en intressekonflikt.

Bahouiövergången 2015 är en av dem som granskats. Efter DN:s granskning medgav AIK att SPM Sport Media var kopplat till agenten Hasan Cetinkaya och att det var han som företrädde AIK samtidigt som han agerade som Bahouis agent. Här framkom också att den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners bolag Palm Eleven fått betalt av AIK. Klubbdirektören Björn Wesström var den som genomförde affären för AIK:s räkning.

Robert Falck säger att flera personer bär ansvaret för AIK:s felaktiga agerande genom åren.

– Det är före detta sportchefer, före detta vd:ar, som skrivit under avtalen. Det har varit många skiften på ledande positioner som bidragit till det här. Det som jag är glad för är att utredningen visar att ingen gjort sig skyldig till något brottsligt, säger Falck, som också konstaterar att det inte förekommer några stora avvikelser från 2016.

Björn Wesström är en person som varit med länge i klubben. Hur ser du på hans agerande och sätt att rapportera i till exempel Bahouiaffären?

– Jag kan bara säga att under min tid som ordförande har det varit klanderfri rapportering från Björn Wesström, tidigare vd Jens T Andersson och sportchefer. Andra styrelseordföranden får kommentera spelaraffärer före min tid.

Kan du säga något om hur advokatfirman ser på Wesströms agerande när klubben inte anmälde att även Marco Lichtsteiner fick ersättning i Bahouiaffären?

– Nej, jag har inte satt mig in i det. Det jag kan säga är att vi i fortsättningen kommer att anställa god juridisk kompetens som ska vara med vid varje spelarövergång.

Har klubben fortsatt förtroende för Björn Wesström?

– Ja, det har vi och det blir Björn och den operativa ledningens uppgift att se till att de här förbättrande åtgärderna som advokatfirman föreslår blir implementerade.

Hur ser du på Hasan Cetinkayas agerande?

– Jag var inte med på den tiden och kan inte recensera skeendet.

Utredningen pekar på att många parter har varit inblandade i AIK-spelares övergångar. Varför har det blivit så?

– Jag kan bara konstatera att det inte längre går att göra en affär direkt klubb till klubb på vår nivå. Det är alltid agenter som företräder spelaren och även klubbarna.

Alexander Isaks övergång till Dortmund bör vara en annan affär som granskats och även där är det många som var med och delade på kakan, bland annat den matchfixningsdömde före detta AIK-spelaren Dickson Etuhu. Varför har AIK blandat in så många parter?

– Alexander Isak är den största affären som gjorts i svensk fotboll och då kanske det behövs att många parter är inblandade.

Utredningen gäller AIK Fotboll. Tror du att det gått till så här i fler klubbar?

– Jag har ingen aning. Däremot hoppas jag att de här slutsatserna som vi dragit kan vara till nytta för andra klubbar. Det finns all anledning för Fotbollssverige att läsa det här. Det finns de som inte tycker det är bra att bli granskade, men jag tycker det är bra att DN gjorde det här.

Svenska fotbollförbundet har tidigare lagt ner en utredning mot AIK kring Nabil Bahouis övergång eftersom fallet var preskriberat.

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt