Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Väger tungviktarna för lätt när ”Mästarnas mästare” ska göra upp?

Det tyngsta namnet i årets upplaga av SVT-programmet ”Mästarnas mästare” är utan tvekan ishockeyspelaren Peter Forsberg. Det var med nöd och näppe han klarade sig undan tresiffrigt när han ställde sig på vågen.

Om ”Foppa” är tyngst vägde förra jockeyn Inez Karlsson lätt när årets startfält presenterades i tv-huset. Frågan är om Inez har någon glädje av sina 49 kilo när det drar ihop sig till tungviktsmöte.

Söndagen den 6 mars sänds det första programmet i SVT1 med början klockan 20 och årets upplaga av ”Mästarnas mästare” kan bli något alldeles extra – av flera skäl.

För första gången deltar ett äkta par i tävlingen: skidskytten Björn Ferry och armbryterskan Heidi Andersson. De tvekade inte en sekund när de ”fick frågan”. De har visserligen fått frågan om de vill medverka en gång tidigare, men då tyckte båda att det var för tätt inpå att de avslutat sina respektive karriärer.

Ändå blev de lite förvånade när de fick reda på att de skulle delta i samma grupp och inte i var sin, som kanske hade varit mest logiskt. Nu kan de utmana varandra på nattduell vilket det skämtades om på pressträffen.

– Det är klart att de hade bildat en pakt, säger Inez Karlsson, som ingick i gruppen, men trots flera försök lyckas DN inte få henne att försäga sig.

Foto: Eva-Karin GyllenbergPeter Forsberg och Inez Karlsson. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Inte ens när vi vill ta en bild på startfältets tyngsta och lättaste deltagare får vi veta om Forsberg från grupp 1 och Karlsson från grupp 2 verkligen möttes där nere i Andalusien.

Årets upplaga skiljer sig något från tidigare. Dels för att det är tre tävlande som går vidare till slutomgången i stället för som tidigare två, dels för att lagen delas in i antingen ålder eller vikt för balansens skull.

Apropå vikt la sig Peter Forsberg i hårdträning inför inspelningen i höstas. Förutom innebandyträning blev det 3–4 löprundor i veckan och vid ett tillfälle när han sprang på Djurgården hörde han en man på en parkbänk utbrista ”Det där ser tungt ut”. Det var det visst också, men ”Foppa” lyckades komma ner på 99 kilo före avresan och i samma stund han kom till boendet vaknade tävlingsdjävulen i honom.

– Det är ju frågan om hur grinig man får vara, men det är svårt att hålla emot när man känner adrenalinet komma, säger han.

En som inte hade problem med adrenalinet i Spanien var Björn Ferry, men för honom var inte själva tävlandet det viktiga, säger han.

– Jag är en social varelse och mer intresserad av att träffa andra människor, säger Björn Ferry, som har OS-guldet i jaktstart från Vancouver 2010 som främsta merit.

– Men du, säger han till Heidi. I dag är det exakt sex år sedan jag tog OS-guld. Det var den 16 februari.

Hur ofta tänker du på att du är olympisk mästare?

– Varje dag och jag är stolt över mig själv, säger Björn Ferry, som sin vana trogen bjuder på sig själv, både på pressträffen och i programmet.

Foto: Jonas Ekströmer TTFoto: Jonas Ekströmer TT

Tittarna bjuds på en rätt dråplig historia om hur Björn och Heidi träffades. Det ska inte avslöjas här, men så mycket kan avslöjas som att skidskytten Ferry hade svårt att komma till skott.

Till slut blev det bröllop och paret har en imponerande meritlista. Björns OS-guld individuellt, två VM-medaljer i mixedstafett och VM-silver i masstart plus sju segrar och 22 pallplatser i världscupen. Lägg därtill Heidis elva VM-guld, nio med höger och två med vänster arm. Vid sitt sista VM (2014) tog Heidi dubbla guld, men det kostade på.

– Jag gick all in med min högerarm för jag visste att det var min sista tävling, säger Heidi.

En annan som stoppades av skador är Inez Karlsson, jockey med 4.000 lopp i kroppen. Hon har dragit in omkring 16 miljoner kronor under karriären – till hästägarna är kanske bäst att tillägga.

Sju operationer och två diskbråck gjorde att hon tvingades avbryta karriären. I dag arbetar hon inom galoppindustrin med Chicago som bas.

Vad tänkte du när du fick frågan från SVT?

– Att det kunde vara kul att åka till Spanien. Jag hade ju inte sett de tidigare programmen, men jag gick in på youtube och tittade, säger Inez som inte har några sysselsättningsproblem.

Förutom att hon arbetar heltid och är ensamstående med fyraåriga dottern Sophia, pluggar hon till jurist på halvtid. En riktig tungviktare med andra ord.

Fakta. ”Mästarnas mästare”

”Mästarnas mästare” startar den 6 mars.

I grupp 1 ingår:

Jörgen Persson, bordtennis.

Hanna Marklund, fotboll.

Peter Forsberg, ishockey.

Karolina A Höjsgaard, orientering.

Caroline Ek, kickboxning.

Niklas Jihde, innebandy.

I grupp 2, som träder in i avsnitt, 5 ingår:

Björn Ferry, skidskytte.

Kicki Johansson, basket.

Kennet Andersson, fotboll.

Anders Eriksson, enduro.

Inez Karlsson, jockey.

Heidi Andersson, armbrytning.

Tidigare vinnare:

2009: Per Elofsson, längdskidåkning.

2010: Armand Krajnc, boxning.

2011: Ingemar Stenmark. alpint.

2012: Jörgen Jönsson, ishockey.

2013: Magdalena Forsberg, skidskytte.

2014: Thomas Ravelli, fotboll.

2015: Danijela Rundqvist, ishockey.