Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vagrade-mota-israel-i-os-stangs-av-i-tio-ar/

SPORT

Vägrade möta israel i OS – stängs av i tio år

Algeriern Fethi Nourine och hans tränare har blivit avstängda i tio år av Internationella judoförbundet.

TT Text

Skälet är att Nourine strök sig från OS i Tokyo efter att ha lottats att eventuellt få möta en israel.

Den 37-årige judokan skulle ha mött en sudanes i första omgången i 73-kilosklassen i Tokyo. Vid seger skulle Nourine ha fått mött israelen Tohar Butbul.

Nourine sade att hans politiska ställningstagande för Palestina gjorde det omöjligt för honom att möta Butbul. Algeriet skickade då hem Nourine och hans tränare från OS.

Internationella judoförbundet stänger av algerierna för protest och för att ha uttryckt politiska och religiösa ståndpunkter vilket är ett brott mot det olympiska regelverket.

Nourine strök sig från VM i Tokyo 2019 av samma skäl.

Läs mer sportnyheter här.

Ämnen i artikeln

OS Brottning
Brottning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt