Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 21:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vakter-ska-hindra-publik-fran-att-se-elitloppet/

Sport

Vakter ska hindra publik från att se Elitloppet

Elitloppet brukar vara en folkfest – men i år säkrar Solvalla upp med extra vakter för att folk inte ska ta sig in.
Elitloppet brukar vara en folkfest – men i år säkrar Solvalla upp med extra vakter för att folk inte ska ta sig in. Foto: Christine Olsson/TT

Elitloppet brukar vara en traditionsenlig folkfest.

Inför årets lopp handlar det i stället om att hindra människor från att komma in på arenan.

– Vi kommer att säkra med fler vakter, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Tidigare i veckan meddelade Solvalla att Elitloppet 2020 kommer att köras utan publik på grund av den rådande coronapandemin. 

Exakt hur hårt det slår mot ekonomin vill inte Jörgen Forsberg uttala sig om, men man har tvingats vidta en rad åtgärder.

– Vi som bana skjuter ju in en del prispengar i en sån här helg och där har vi valt att skära ner. Sedan har vi tidigare stått för transport av inbjudna hästar i form av flyg från Frankrike och USA och även hotell för aktiva, men det har vi tagit bort, säger han.

– Vill man vara med får man ta sig hit bäst man vill.

Utöver de ekonomiska aspekterna finns det också annat som skiljer förberedelserna inför årets lopp jämfört med tidigare år.

Elitloppet lockar årligen mellan 40.000 och 50.000 besökare, men i och med publikförbudet väljer man nu att säkra med fler vakter för att hindra folk från att ta sig in på arenan.

– Normala år gör vi allt vi kan för att folk ska komma hit, men nu kommer vi ha vakter som har som huvudsakligt uppdrag att folk inte tar sig in. Den delen är väl lite ovanlig. Nu finns det inte en person här som inte har en arbetsuppgift under elitloppshelgen. Det sträcker sig till hästägare också så det är bara arbetande aktiva och funktionärer som är här, säger Jörgen Forsberg.

Ser ni en risk att folk kommer försöka ta sig in?

– Jag hoppas att man respekterar det läge vi befinner oss i samhället i stort, men det vore klumpigt av oss att inte vara förberedda i alla fall. Vi har möte med både polis och vaktbolag nästa vecka, så vi är beredda.

Den franska hästen Dijon och kusken Romain Derieux tog hem Elitloppet 2019 på Solvalla. I år kommer de inte till start.
Den franska hästen Dijon och kusken Romain Derieux tog hem Elitloppet 2019 på Solvalla. I år kommer de inte till start. Foto: Christine Olsson/TT

På ett sportsligt plan finns också vissa skillnader mot tidigare år. I Frankrike är tävlingssäsongen på paus, vilket gör att många hästar inte är i tävlingsskick. Under gårdagen meddelade franske tränaren Romain Derieux via Twitter att fjolårsvinnaren Dijon inte kommer att delta i årets lopp.

Vad gäller rekrytering av tävlande är det färre än vanligt som vid det här laget fått en inbjudan till årets lopp.

– Det är sportchef Anders Malmrot som har de mest frekventa kontakterna där med aktiva, men nu finns tecken på att Frankrike öppnar i mitten på maj och de har ett bra snabblopp där de franska hästarna skulle kunna få ett lopp i kroppen och visa att de är i form, säger han.

– Det kan bli att vi skickar ut inbjudningarna lite senare än vi brukar. Att vi bara har fyra hästar nu 1 maj, det har aldrig hänt tidigare.

I en tid när direktsänd sport är en bristvara tror Jörgen Forsberg att årets Elitloppet kan ha en viss fördel.

– Det är klart att det är ett gyllene läge att få visa upp vår fina travsport inför en bredare publik när det inte finns så mycket annan liveidrott att titta på. Så det ser jag som ett bra fönster för oss att få sprida evangeliet och ta till sig det vi tycker är så härligt med travet.

I vanliga fall brukar Elitloppsfinalen starta under eftermiddagen den sista söndagen i maj. Men på grund av publikstoppet kommer årets final att köras klockan 20.30 och direktsändas i TV4 med målet att sätta nytt publikrekord.

Läs mer: Travtränaren riskerar avstängning efter piskrappen