Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Van Gaal uppges få tre matcher på sig med United

Klockan klämtar för Louis van Gaal i Manchester United.
Klockan klämtar för Louis van Gaal i Manchester United. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock

När tar tålamodet med Louis van Gaal slut? Den frågan ställer många sedan Manchester Uniteds dikeskörning mot Midtjylland i Europa League.

Enligt engelska tidningsuppgifter får holländaren tre matcher på sig. Sedan kan det vara finito.

Med andra ord kräver styrelsen seger mot Shrewsbury i måndagens FA-cupmöte, seger och avancemang i Europa League-returen mot MIdtjylland på torsdag, följt av en trepoängare i hemmamötet med Arsenal i Premier League nästa söndag.

Men inget tycks givet för Man United och Louis van Gaal den här säsongen. Skulle någon bli förvånad om Shrewsbury, nedflyttningskandidat i tredjedivisionen, sparkar in ett ledningsmål hemma på New Meadow på måndag?

Om Louis van Gaal sparkas lär förre United–stjärnan Ryan Giggs vara beredd att ta över, med kort varsel, för att lotsa laget säsongen ut. En lösning liknande den Chelsea valde när José Mourinho fick sparken strax före jul, och ersattes för återstoden av säsongen med Guus Hiddink.

Efter förlusten mot Midtjylland började Louis van Gaal prata om ”Murphys lag”, en beskrivning av alla typer av oturliga sammanträffanden, eller med populärt språkbruk, ”Lagen om alltings inneboende jävlighet”.

Visst, Man United hade tolv man på skadelistan inför mötet i danska Herning. Sedan knäskadades målvakten David de Gea på uppvärmningen. Och mot Shrewsbury på måndag saknas även unge backen Donald Love, då han redan spelat i FA-cupen i år, för Wigan.

Men, en klubb med fotbollsvärldens i nuläget starkaste intjäningsgrad, ska ändå inte vika ner sig mot en motståndare från danska ligan, som inte spelat tävlingsfotboll på drygt två månader.

En klubb av Man Uniteds storlek ska ha en bänk och ett management som klarar även det. Att åberopa ”Murphys lag” tyder på att Louis van Gaal tömt förrådet på bortförklarande argument.

Man United är illa organiserat, och det ansvaret är Louis van Gaals, och ingen annans. Holländaren är den statistiskt sämste managern i Man United på 35 år.

Ryktesbörsen rörande vem som ska ta över på Old Trafford har varit glödhet sedan det började blåsa snålt i slutet av förra året. Men av någon outgrundlig anledning har Louis van Gaal fått fortsätta, trots att klubben bara tagit 14 poäng av 39 möjliga i de 13 senaste ligaomgångarna.

Att klubben inte förstärkte truppen under januarifönstret kan bara tolkas som att de strategiska affärerna får vänta till sommarfönstret, då en ny manager får rensa truppen.

Just den sparkade Chelsea–tränaren Jose Mourinho har länge nämnts som favorit till jobbet. Portugisen har ansetts som mer eller mindre klar. Men nu kommer nya signaler. Mourinho planerar ett besök i Milano, hos sin gamla klubb Inter.

Italienska La Stampa skriver att Mourinho är där för att se spelarna Mauro Icardi och João Miranda live, att han överväger att värva spelarna till Man United om han får jobbet där till sommaren.

Från England kommer andra signaler. Duncan Castles skriver i Sunday Times att Mourinho är i Milano i helgen för att samtala med Inter–ägaren Massimo Moratti.

Och Guillem Balague, som har ypperliga försänkningar i kretsen runt Mourinho, skriver på Twitter att Man United måste agera omedelbart om de vill ha Mourinho, annars väljer han en annan klubb.

Senaste uppgift är att Mourinho, enligt Football Inside, ska ha kommit överens med United om ett 3–årskontrakt, värt motsvarande 583 miljoner kronor. Men den uppgiften är inte bekräftad.