Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Vann efter osannolik uppkörning och en diskning

Felix Rosenqvist vann en osannolik seger i säsongens andra formel E-lopp på gatorna i centrala Hongkong. Arkivbild.
Felix Rosenqvist vann en osannolik seger i säsongens andra formel E-lopp på gatorna i centrala Hongkong. Arkivbild. Other: Imago sport

Tampa. Felix Rosenqvist vann en osannolik seger i säsongens andra formel E-lopp på gatorna i centrala Hongkong. Efter en enastående uppkörning körde han i mål som tvåa, men fick seger i efterhand då vinnaren diskades.

Första kurvan var Felix Rosenqvist svåraste konkurrent i helgens andra formel E-lopp i Hongkong där det till slut ändå slutade med svensk seger.

Daniel Abt, som fick målflaggan för första gången i formel E, nu också på sin 25-årsdag, fick inte fira så länge. Vid den tekniska efterkontrollen visade det sig att bilen inte var reglementsenligt, så tysken diskades helt enkelt.

Därmed blev Rosenqvist den blott andra föraren i formel E:s historia som vann loppet, satte snabbaste varv och startade från pole position.

– En väldigt speciell helg. Kan inte minnas när jag gick igenom så många känslor på en och samma gång. Det här bevisar verkligen att allting kan hända i motorsport, säger en omtumlad Felix efter årets sista lopp.

Rosenqvist tog starten från sin pole position och fick en klar lucka fram mot den där första kurvan.

Där bromsade Felix alldeles för hårt. Bakhjulen låste sig och bilen sladdade. Han blev stående i ytterspår och kunde bara sitta och se på när bil efter bil passerade honom på insidan. Han rasade från ledningen mer till elfte plats innan han var inne i loppet igen.

– Jag har inte haft rätta känslan i bromsarna på hela helgen och låste helt enkelt upp i bak. Det hände väldigt snabbt och jag hade ingen chans att rädda det.

Men då inledde han en fantastisk uppkörning och visade att han minsann inte bara var snabb i kvalet. Han var det också i loppet.

– Därefter försökte jag att inte stressa för mycket och hitta in i en rytm. Jag var bekväm i bilen och visste att vi fortfarande hade en chans, fortsätter Felix om läget som ändå såg oerhört svårt ut.

Men han började plocka bil efter bil och var sjua när det var dags att byta bil mitt i loppet.

Bilbytet gick snabbt samtidigt som andra hade problem.

När alla bytt till sin andrabil var Felix uppe på tredje plats.

Där såg det också ut att sluta för Rosenqvist, men dramatiken på Hongkongs gator var långt ifrån slut.

Rookien Edoardo Mortara från Schweiz ledde större delen av loppet, men med bara två varv kvar var det hans tur att snurra i ledningen.

I stället kunde tysken Daniel Abt överta ledningen före Rosenqvist. Ställningen höll sig in i mål och Felix kunde summera sin insats med att han nästan återtaget den ledning han hade i starten.

Men inte ens efter loppet slutade dramatiken. Vid kontrollen visade det sig att Abts bil inte höll måttet. han diskades och Rosenqvist fick sin andra seger och sin sjätte pallplats på 14 lopp i formel E.

– Att faktiskt vinna det här efter en sådan start och att ta alla bonuspoäng för pole och snabbaste varv känns svårt att greppa. Skönt att få den här starten och visa att vi har farten, avslutar Felix, som därmed är trea totalt i mästerskapet efter två lopp

Sättet han körde upp sig på efter missen i första kurvan visar att 26-åringen från Värnamo kommer att vara en av de bästa förarna i den här klassen, som är den tuffaste efter formel 1 och Indycar.

Det var samma snäva u-sväng som ställde till det för svensken också i säsongspremiären i lördags. Då hamnade Felix på insidan och tvingades se bilarna passera på utsidan när han rasade från femte startplats till elfte innan han kunde börja sin uppkörning.

Han slutade sjua i det loppet, samtidigt som teamkamraten Nick Heidfeld blev trea. Men då var det Felix tur att tilldelas ett tidstillägg för ett tekniskt fel. Han flyttades därmed ned från sjunde till 14:e plats och blev helt utan poäng. Britten Sam Bird vann premiärloppet.

Läs mer: Rosenqvist siktar ännu högre efter succédebuten i formel E

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.